1. juli i fjor innførte TNS Gallup en metodisk endring i tv-undersøkelsen sin som gjør at de for første gang kan registrere tv-seing som foregår utenfor hjemmet, for eksempel på hytta eller på pub. I etterkant av endringen har tv-undersøkelsen vist økt gjennomsnittlig tv-seing år for år, og det har derfor vært knyttet stor spenning til utviklingen når tallene er helt sammenlignbare.

Fra og med juli i år er de sammenlignbare, og tallene fra denne måneden viser at seingen fortsetter å øke. I juli så nordmenn i snitt 136 minutter tv daglig, mot 132 minutter i samme måned i fjor. Det til tross for at fjorårets fotball-VM trakk mange seere. Tallene inkluderer ikke nett-tv-seing.

Håkon Lund Sørensen i NRKs analyseavdeling var blant dem som trodde seingen ville minke i sommermåneden.

- Ja, det ville jeg ha tippet i mai, men det ble ikke tilfelle. Været har antageligvis litt å si for det. Sammenlignet med i fjor har store deler av Norge hatt dårligere vær, sier han til Kampanje.

Les også: TV 2 tapte slaget om sommeren

Nå er det store spørsmålet om tv-undersøkelsen vil vise vekst eller fall i tv-seingen når tv-høsten braker løs om et par måneder.

- Det er alltid vanskelig å spå. Det er avhengig av hvor godt innholdet treffer publikum. Vi har sett at nedgangen har flatet ut litt det siste året, og det vil ikke overraske meg om vi denne høsten, som i fjor, får et relativt høyt tv-konsum uten den store nedgangen, i hvert fall totalt sett i befolkningen. Det kan skje endringer innad i de ulike aldersgruppene.

Tallene for juni viser en nedgang i tv-seingen, fra 141 daglige minutter i fjor til 138 daglige minutter i år, og det uten at tv-seing utenfor hjemmet er inkludert i fjorårets tall.