Polaris Media, hvor Schibsted er største eier og Adresseavisen er flaggskipet, kan bokføre en beskjeden resultatvekst i første halvår og en nedgang i andre kvartal. Det viser mediekonsernets ferske resultatrapport som legges fram nå i morgentimene. Mer om tallene lengre nede i artikkelen.

- Annonsemarkedet ytterligere svekket
Konsernsjef Per Axel Koch virker å være  relativt fornøyd med tallene. Det er økte digitale annonseinntekter og store kostnadskutt som redder veksten i førte halvår, fordi papiravisene fortsetter å tape store inntekter i reklamemarkedet. I 2015 og 2016 skal konsernet kutte kostnadene med ytterligere 160 millioner kroner.

- Konsernet leverte et godt første halvår med resultatfremgang. Resultatfremgangen drives av god digital annonsevekst, vekst i abonnementsinntektene og gjennomføring av betydelige kostnadsreduksjoner. Annonsemarkedet er krevende og har blitt ytterligere svekket i andre kvartal. Dette merker vi spesielt innen stilling ledig og eiendom-annonsering i våre største mediehus Adresseavisen og Sunnmørsposten, forteller Koch i børsmelding fredag morgen.

- Vi har allikevel flere mediehus med vekst eller marginal nedgang i samlede annonseinntekter i første halvår. Annonseveksten er størst på mobile plattformer, men veksttakten på internett/desktop er også god i andre kvartal. Den digitale veksten drives av godt salgsarbeid og omfattende produktutvikling i samarbeid med mange av våre største annonsører, forteller konsernsjefen.

Les også: Koch: - Polaris og Edda ville vært god match

Les også: VG dumper Polaris etter 27 år

Inntektene falt med 40 millioner
Det er altså papiravisenes fall som setter sitt tydelige avtrykk i regnskapstallene fra Polaris. Tross god digitalvekst falt driftsinntektene  med 40 millioner i første halvår, som tilsvarer 4,6 prosent, og 28 millioner,  som tilsvarer 6,2 prosent, i andre kvartal.

Polaris Media fikk et driftsresultat på 101 millioner i første halvår, mot 97 millioner i samme periode i fjor. Det ga en margin på 12,1 prosent mot 11,1 prosent i tilsvarende periode i 2014. I andre kvartal endte driftsresultatet på 71 millioner mot 70 millioner i samme kvartal i fjor og margin på 16,7 prosent (16,1 prosent i samme kvartal i fjor).

Digitalreklame opp 16 prosent, papir ned 13 prosent
Den digital annonseveksten var på 16 prosent i første halvår og 15 prosent i andre kvartal. Her matcher nok Polaris Media flere av de andre konsernenes annonsetall. Annonseinntektene til papirutgavene sank med 13 prosent i første halvår og 17 prosent i andre kvartal. Det er ifølge Polaris Media store variasjoner mellom mediehusene, der flere mediehus har vekst eller marginal tilbakegang i samlede annonseinntekter mot fjoråret.

Det er mediekonsernets mobile plattformer som sørger for mye av veksten i digitale reklameinnteker. Mobilinntektene steg med 41 prosent i første halvår og 39 prosent i andre kvartal. Nettinntektene (desktop) øker fortsatt, men litt mer beskjeden vekst på ni prosent i første halvår og åtte prosenrt i andre kvartal. Polaris understreker at det tross alt er sterkt sammenlignet med markedet for øvrig.

- Veksten digitalt er spesielt god i de lokale og regionale markedene, da drevet av produktutvikling og tett samarbeid med større annonsører. I tillegg stort fokus på utnyttelse av det digitale varelageret, der nye salgsmetoder tas i bruk for å øke omsetningen per sidevisning i alle kanaler, forteller Polaris på morgenkvisten.

Slik ser annonsetallene ut:

  • Papirinntekter første halvår: 143 millioner (- 16,7 %)
  • Digitalinntekter andre kvartal: 64 millioner (15,1 %)
  • Papirinntekter første halvår: 282 (- 12,7 %)
  • Digitalinntekter andre halvår: 121 (16 %)

138.000 abonnenter er digitalisert
Polaris Media har en rekke større og mindre abonnementsinntekter i sin portefølje. Dermed er også opplagsinntektene, og da særlig de som kommer fra abonnement, viktige. Abonnementsinntektene økte med 1,7 prosent i andre kvartal og 0,6 prosent i første halvår. Det samlede opplaget fortsetter å falle,  ned 5,3 prosent. Løssalget falt med hele 20 prosent mens abonnement gikk ned med 4,5 prosent.

Polaris rapporterer om høytrykk i arbeidet med å digitalisere abonnementsbasen. 15 mediehus har innført Pluss-løsning og ca. 138.000 abonnenter er «digitalisert» i nye produktpakker.

- Det er god utvikling i antall brukere med «digital»-abonnement, mens «helg+digital» har stagnert. Det utvikles nye salgskanaler og bruk av data og sosiale medier gir nye effektive salgsmuligheter med lav kost per salg ved å målrette kampanjer. Det arbeides med å øke bruken av de digitale abonnementsproduktene, forteller mediekonsernet i resultatrapporten.

Her er resultatet for andre kvartal:

Polaris Media 2. kvartal 2015 2. kvartal 2014 Prosentvis endring
Driftsinntekter 450 422 - 6,2
Driftsresultat 72 71 - 2,2
Resultat før skatt  45,7  50,2 - 8,9

Alle tall i millioner kroner.

 Her finner du alle tall (ekstern lenke)