Det blåser kraftig rundt tidligere DN-journalist Daniel Butenschøn. Søndag ble den godt premierte journalisten avslørt for plagiat i en artikkel i Dagens Næringslivs lørdagsmagasin, og nå dukker stadig flere tilfeller opp. Det skriver Dagens Næringsliv på egne nettsider.

Til nå har avisen oppdaget syv ulike tilfeller av plagiat i journalistens tekster, og sjefredaktør Amund Djuve mener det er grunn til å frykte at tallet vil stige.

- Ja, dessverre er det det. Dette basert på den høye treffprosenten vi har til nå, sier Djuve til Kampanje

- Forklaringen var dessverre usann
Butenschøn har skrevet for Dagens Næringsliv siden 2007, og med det følger mange artikler avisen nå må gjennomgå. Fem ansatte i DN jobber nå med å gå grundig gjennom en rekke artikler skrevet av journalisten.

- Vil du som følge av denne saken innføre strengere regler for siteringer – eller er regelverket  strengt nok fra før?

- Dette handler om en enkelt medarbeider og ikke om DNs regler.  Når en erfaren reporter som Butenschøn siterer en person, har vi dessverre for ofte tatt det for gitt at dette er et intervju han har gjennomført selv. Vi har likevel ved flere anledninger før sakene ble trykket, stilt ham spørsmål knyttet til  sitatene, noe som er vanlig å gjøre. Dette ble senest gjort før vi trykket lørdagens sak. Han ga oss da en troverdig forklaring på sitatenes opphav, som vi tok for god fisk. Forklaringen han ga, var dessverre usann, sier Djuve til Kampanje.

- Blir konfrontert med funn
- Er journalisten selv behjelpelig med å lete fram artikler hvor han har begått sitatjuks og plagiering – eller er dette et arbeid du og DN selv nå utfører?

- Han blir konfrontert med funnene vi gjør. Det vi har funnet ut i går og i dag er at i de aktuelle sakene er mesteparten av det som står der hans eget arbeid, men så har han også noen sitater fra en eller flere utenlandske kilder som han har tatt fra utenlandske medier uten å opplyse om dette, sier DN-redaktøren.

Har kontaktet Butenschøns omgangskrets
Filmprodusent Øistein Refseth avslørte plagieringen på Twitter  søndag kveld. Siden da har saken fått bred omtale i mediene.

- Journalisten er nå midt i en tøff mediestorm. Har dere undersøkt om han får hjelp til å møte denne massive mediedekningen og den vanskelige situasjonen han har havnet i?

- Vi har vært i kontakt med folk som kjenner ham godt, svarer Djuve.

- Er mediedekningen av plagiatsaken blitt for omfattende eller må DN og journalisten regne med at en slik sak får stor medieoppmerksomhet?

- Det må vi regne med. Dette er en meget alvorlig og trist sak både for DN og for Butenschøn. Jeg forstår ikke hvorfor en så i utgangspunktet dyktig reporter vil finne på noe slikt. Sakene ville stort sett vært svært gode, også om han hadde droppet disse sitatene som er plagiert.

 Trekker seg fra Skup og ny jobb
Tidligere i dag ble det kjent at Butenschøn trekker seg fra vervet som nestleder i SKUP-styret (Stiftelsen for kritisk og undersøkende journalistikk). 

- Det jeg har gjort er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer. Følgelig trekker jeg meg fra vervet i SKUP, sier Butenschøn på Skups nettsider.

Nå skrinlegger han også planene om å tiltre som redaktør i Stiftelsen Tinius, som er største aksjonær i mediekonsernet Schibsted. Det melder DN.no.

- I lys av det som er skjedd har jeg pratet med Daniel. Han er veldig lei seg og har nå valgt å trekke seg fra den prosessen. Det sier administrerende direktør Sindre Østgård i Stiftelsen Tinius til Journalisten.no.

 Kampanje har ikke kommet i kontakt med Daniel Butenschøn.