I formiddag ble det kjent at Dagens Næringsliv (DN) fjernet en stor artikkel fra lørdagens utgave fra sin nettutgave DN.no. Sjefredaktør Amund Djuve fjernet artikkelen fordi den inneholder kopiert materiale fra andre medier, trykket uten kildehenvisning. Saken var på trykk i lørdagens utgave av DN's lørdagsmagasin, under tittelen «Klagemuren», som er skrekkhistorier om frekke kunder. Det var Dagbladet.no som først omtalte saken i dag.

- Får ikke flere saker på trykk
«I artikkelen «Klagemuren» som ble publisert i DN Magasinet lørdag 25. juli, er flere beskrivelser og sitater tilsynelatende innhentet av DNs reporter i virkeligheten hentet fra en artikkel i magasinet The New Yorker uten at vi har oppgitt magasinet som kilde», skriver sjefredaktør Amund Juve på DNs nettsider.

Samtidig er det klart at en av journalistene bak saken, den prisbelønte DN-reporteren Daniel G. Butenschøn, har innrømmet jukset og at han ifølge Djuve har sagt opp sin stilling tidligere i sommer.

Les også: Djuve beklager plagiat - journalist innrømmer juks

Plagiatsaken startet i sosiale medier
Når Kampanje spør Djuve om han og avisen vil sjekke hvorvidt journalisten har utført mer plagering og begått mer sitatjuks, svarer sjefredaktøren i DN slik:

- Vi har til nå ikke hatt grunn til å tro at han har gjort noe tilsvarende. Men vi vil nå gå igjennom tidligere saker også. Vedkommende reporter sa tidligere i sommer opp sin stilling i avisen, og han kommer ikke til å ha flere saker på trykk hos oss, sier Djuve til Kampanje.

Ifølge Journalisten er ikke dette første gang Butenschøn kopierer The New Yorker. I 2005 skrev han for Morgenbladet, den gang som frilanser, der han også kopierte en artikkel som opprinnelig hadde vært publisert på det amerikanske nettstedet. Saken handlet om Barack Obama da han var senator, men viste seg å være et sammendrag av en ett år gammel artikkel fra The New Yorker.

Daniel Butenschøn sa til Klassekampen at han ville endre praksis:

- Jeg legger meg paddeflat. Jeg skylder Morgenbladet en unnskyldning.

- Ble plagiatet og jukset avdekket først da journalisten innrømmet det – eller var du allerede da blitt kjent med at journalisten hadde fusket, Djuve?

- Vi ble kjent med påstander om plagiat via sosiale medier i går kveld, og var sent i går kveld og i dag tidlig i kontakt med reporter som da innrømmet det, sier Djuve.

- Alvorlig sak
Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund sier til Kampanje at avsløringene om plagiat og juks i DN er alvorlig.

- Det er både fabrikkert og kopiert. Det er helt uakseptabelt og svært ødeleggende. Slikt gir enorme ringvirkninger og skader den nødvendige tillitten mellom leser og redaksjon, sier Stavrum.

DN-redaktør Amund Djuve er enig i at saken er dypt alvorlig.

- Dette er en alvorlig sak for oss. Hvor skadet omdømmet eventuelt blir, gjenstår å se, sier Djuve til Kampanje.