Verdens største sykkelritt er godt i gang og etter tre etapper og med den fjerde godt i gang har TV 2, som sitter på de norske rettighetene, et snitt på dagsendingene på  163.000 seere. Det er over ti prosent sterkere enn fjorårssnittet på 148.000 seere.

Markedsandelen er også sterk og ligger så langt med et snitt på 50 prosent i riksuniverset (12+), viser tallene til TNS Gallup. I fjor var markedsandelen på 31,9 prosent.

- Det var opp mot 400.000 som fulgte målgangen i går og vi ligger godt over fjorårets snitt og det uten nordmenn helt der oppe og kjemper om de avgjørende minuttene, sier Jan Petter Dahl, informasjonssjef i TV 2, til Kampanje.

Dahl tror på fortsatt høye Tour de France-tall i de tre ukene rittet pågår.

- Allerede i dag er forventningene større når vi har en «norsk etappe» med brostein og gode muligheter for både til Kristoff og Boasson Hagen, sier Dahl.

Må dele med rivalen
Parallelt med TV 2s Tour de France-sendinger sender også erkerivalen Discovery Norge rittet på den internasjonale sportskanalen Eurosport. Det var tidlig i 2014 at Discovery kjøpte seg opp i den Eurosport og har siden giret mer og mer opp på sport. Sist uke toppet deg seg med kjøpet av rettighetene til OL for perioden 2018-2014.

Les også: TVNorge-eier overtar Eurosport

- Hvordan føles det å dele senderettighetene med Discovery-eide Eurosport?

- Eurosport har vist Tour de France i alle år og det har ikke vært noen utfordring så langt. Vi får se hva fremtiden bringer, men når det gjelder årets tall så følger de en sterk trend. Vi har hatt rekordtall på Tour de Norway og sterke tall både på Tour de Fjords og Flandern Rundt. Det er en enorm sykkelinteresse i Norge og det er ikke uten betydning at vi har to nordmenn med å kjempe i toppen, sier han.

Les også: NRK og TV 2 vil ikke dele sport med Eurosport

- TV 2 er sykkelkanalen:

- De norske tv-seerne ser Tour de France på «sykkelkanalen» TV 2, sier Jan Petter Dahl i TV 2.

- Langt færre seere enn TV 2
Kommunikasjonsdirektør i Discovery Networks og TVNorge, Espen Skoland, berømmer TV 2 for sykkelsendingene knyttet til Tour de France.

- TV 2 har vært veldig flinke til å bygge opp Tour de France, og sykkelinteressen generelt, i Norge. De fortjener høye seertall på sendingene sine, sier Skoland til Kampanje.

Seertallene på Eurosports internasjonale sendinger er svært lave og kanalen har en markedsandel som ligger på 0, 1-0,2 prosent, oppgir kommunikasjonsdirektøren.

- Vi har helt klart langt færre seere enn det TV 2 har, og det er vel i TV 2s reklamepauser vi har våre høyeste tall. Det er bare å erkjenne at dette er en konkurranse TV 2 har vunnet. Vi har derfor ikke prioritert å ta denne kampen, sier Skoland.

At både TV 2 og Eurosport kan sende Tour’en samtidig skyldes det faktum at Eurosport har de internasjonale rettighetene til å vise sykkelrittet, mens TV 2 har de nasjonale rettighetene.  Under Nordiske Mediedager i Bergen tidligere i år kom det tydelig frem at det var en situasjon TV 2 ikke var spesielt fornøyd med all den tid Discovery i Norge har uttrykt store ambisjoner med sin satsing på sport etter kjøpet av Eurosport-kanalen.

Les også: NRK og TV 2 vil ikke dele sport med Eurosport

- I det korte bildet er det ikke så mye vi kan gjøre, men når rettigheter skal opp til reforhandling er det noe vi kan gjøre. Men det vil være et «timelag» her, sa TV 2-sjef Olav Sandnes den gang.

Vil ta opp kampen
TV 2 har i dag rettighetene til Tour de France helt frem til 2019 og slik Kampanje forstår saken vil Eurosport fortsette å kunne vise verdens største sykkelritt samtidig med erkerivalen.

Problemstillingen kom for dagen da Discovery under den samme mediekonferansen kunne avsløre at de vil komme med en norsk sportskanal som heter Eurosport Norge. Siden den gang har Discovery også kjøpt rettighetene til fire OL for perioden 2018-2024.

- Er sykkel en rettighet Discovery vil være interessert i fremover? 

- Absolutt. Vi har i dag hele den italienske sykkelpakken eksklusivt, med blant annet Giro d’Italia og klassikeren Milano-Sanremo på Eurosport. Vi skal bygge en norsk sportskanal, Eurosport Norge til høsten. Og sykkel opptar nordmenn. Det er klart at sykkel er interessant.