Det nye forslaget innebærer å flytte ansvaret til det gamle Medietilsynet over til Konkurransetilsynet slik at medieeierskap i fremtiden bare skal reguleres etter konkurranseloven. Medieselskapene og medieinvestorene får dermed ett regelverk og ett tilsyn å forholde seg til ved fusjoner og oppkjøp i stedet for to av hver som i dag. Dette bekrefter statsråden overfor Kampanje .

- Vi mener at de mediepolitiske hensyn vil bli godt ivaretatt gjennom konkurranseloven, uten egne særregler om medieeierskap. Det har vært dobbelt opp med både Medietilsynet og Konkurransetilsynet. Nå får vi en forenkling som gir mindre byråkrati og det er viktig for både mediebransjen og for staten, sier kulturminister Torhild Widvey til Kampanje.

Hvis forslaget får flertall på Stortinget vil de gamle grensene for hvor mye et medieselskap kan eie, forsvinne.  Nå blir det i stedet Konkurransetilsynet som skal regulere medieområdet fra sak til sak og det vil ikke lenger være et forhåndsdefinert tall (33 prosent av et marked, red. anm.) å forholde seg til.

Men som Widvey påpeker, så vil Konkurransetilsynet måtte konsultere Medietilsynet i sine vurderinger av eventuell oppkjøp og fusjoner i mediesektoren og «tap av mediemangfold» vil legges inn konkurranseloven som en skadevirkning.

Næringsminister Monica Mæland vil dermed måtte endre konkurranse­loven slik at det tas hensyn til mangfold i mediene.

- Det er ikke slik at man bare kutter ut medieeierskapsloven og ikke gjør andre tilpasninger. Det er viktig for regjeringen å understreke at vi er opptatt av mediemangfold, sier Widvey.

Det er siste dag før ferien for kulturministeren som for en uke siden presenterte sin store melding om allmennkringkasting og som i stortingsmeldingen er det også i dag ett begrep som går igjen: Mediemangfold.

- Hva er den største trusselen knyttet til mediemangfold i dag?

- Det er ikke noen stor trussel i dag, men vi må følge med på utviklingen med den økte globaliseringen og der brukerne beveger seg over på stadig flere og nye plattformer. I dette bildet er det også viktig å opprettholde et norsk mediemangfold og det vil i fremtiden t bli hensyntatt i konkurranseloven, sier Widvey.

Medieeierskapsloven har historisk vært til hinder for at for Schibsted kunne vokse i avismarkedet og kjøpe seg opp i tv,  den gang det norske mediekonsernet var på eiersiden i TV 2.

Men med denne lovendringen vil dette åpne for at særlig Schibsted får større handlingsrom, det være seg videre oppkjøp i Polaris-gruppen og kontroll over Adresseavisen og Finn.no.

- Åpner du ikke nå for at det norske avismarkedet, som alltid har bestått av tre store aktører, blir et duopol?

- Dette er ikke et bidrag for å redusere mangfoldet på eiersiden. Det er ikke det dette forslaget bidrar til. Vi har ingen indikasjoner på at dette kommer til å føre til en liberalisering, sier Widvey.

Høringsfristen vil være 25. september 2015 og trolig vil Stortinget vedta endringen alt i høst.