For ikke mange år siden var gratisavisen 20 Minutter en av yndlingene til daværende Schibsted-sjef  Kjell Aamot. Nå er dagens Schibsted-regime i Apotekergata i ferd med å selge ut en viktig del av den europeiske gratsisavissatsingen. For Schibsted er på vei ut av det franske gratisavismarkedet. Mediekonsernet har mottatt et bud fra det belgiske medieselskapet Groupe Rossel på sin 49,3 prosent store eierandel i 20 Minutes France. Det bekrefter Schibsted nå i formiddag.

- Vil bli en god eier
Schibsted går nå inn i forhandlinger med belgierne. Dersom det oppnås enighet om betingelsene, er det franske konkurransemyndigheter som får det siste ordet. Salget av aksjeposten i franske 20 Minutes skal etter planen være i boks i oktober.

- Hvis transaksjonen gjennomføres har vi stor tro på at Rossel vil bli en god eier for 20 Minutes i Frankrike. Rossel er et ledende medieselskap i Belgia og har solid tilstedeværelse i Frankrike. Rossel deler de publisistiske verdiene til Ouest France, 20 Minutes andre storaksjonær, og vil derfor bidra til å skape et kontinuitetsperspektiv. Gjennom de siste 13 årene har Ouest France vært en solid og pålitelig partner i 20 Minutes, og vi ønsker dem alt godt for fremtiden, sier Pierre-Francois Marteau, Senior Vice President for Strategi i Schibsted og tidligere styreformann for 20 Minutes France, i en pressemelding.

Fortsetter i Spania
20 Minutes France hadde inntekter på 46,5 millioner euro og et driftsresultat på 900.000 euro i fjor. Schibsted regner med å bokføre en mindre gevinst som følge av aksjesalget. Selv om Schibsted takker for seg i 20 Minutes, vil Frankrike fortsatt være svært viktig for Schibsted. For det franske rubrikknettstedet Leboncoin.fr er en av Schibsteds juveler.

Etter det Kampanje forstår fortsetter Schibsted med 20 Minutos i Spania, men det er ikke usannsynlig at et salg også vil være på trappene der også. For Schibsted er det internasjonalt digitale rubrikksatsinger for alle pengene nå.  Markedet for gratisaviser i Spania og Frankrike har vært tøft de siste årene og 2014 var ikke noe unntak. Økte nettannonseinntekter for gratisavisene har ikke demmet opp for nedgangen i papirannonser.

Schibsted lanserte gratisavisen 20 Minuten i Sveits i 1999 og var også inne i Tyskland i en periode. Schibsted solgte sin 50 prosent store andel i 20 Minuten i 2005. Mediekonsernet satt igjen med en gevinst på 200 millioner kroner.

Les mer: Schibsted selger gratisavis i Sveits

Les mer: Venter 20 Minutter-avklaring fra Aamot

Schibsteds beslutning om å bryte med 20 Minutes i Frankrike kommer bare to uker at mediekonsernet varslet at de vil danne et nytt mediekonsern i Sverige sammen med det svenske medieselskapet MittMedia. Schibsted-heleide Svenska Dagbladet vil bli en del av det nye mediekonsernet og Schibsteds andel blir på beskjedne 30 prosent. Papirtunge medieselskaper er åpenbart ikke det som står høyest på handlelisten i Schibsted for tiden.

Les mer: Schibsted inn i nytt aviskonsern