NRK var det selskapet som søkte om flest varemerkeregistreringer i 2014. Det kommer frem av en oversikt utgjort av Patentstyret, som tar imot og behandler søknader om varemerkeregistreringer.

Hele 58 søknader ble sendt inn fra NRK i fjor. Det er over dobbelt så mange som neste selskap på listen, Synnøve Finden, som sendte inn 22 søknader.

- Det ser ut til at NRK har gått gjennom porteføljen sin og sett på hva som må varemerkeregistreres. NRK har søkt på en del klassikere, og da gjerne på ordmerket, som er navnet på serien eller programmet, sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Design- og varemerkeavdelingen i Patentstyret.

Rutinene sviktet
Et varemerke er et særpreget kjennetegn for varer og tjenester, og kan blant annet bestå av navn, ord, logo og figur, og er altså noe annet enn en patent.

- NRK har gjennom årene registrert programtitler og figurnavn som varemerker i varemerkeregisteret, sier juridisk direktør Olav Nyus i NRK til Kampanje.

Han bekrefter at de måtte ta en opprydding i fjor.

- Ved en omfattende gjennomgang i 2014 oppdaget vi imidlertid at egne rutiner for registrering ikke var tilfredsstillende. Vi oppdaterte derfor rutinene og ryddet opp ved å registrere en rekke varemerker, både nye og eldre. Dette er årsaken til at antallet registreringer var ekstraordinært høyt i fjor.

- Tenker mer kommersielt
40 av 58 av NRKs søknader fra i fjor er allerede registrert som varemerker. Noen er trukket eller henlagt, mens 11 stykker fremdeles er under behandling. Anno, Puls, Yr og QuizDan er blant ordmerkene NRK har søkt om og fått registrert.

- Rent statistisk registrerer vi 85 prosent av alle nasjonale og internasjonale søknader som kommer til oss, men det er ikke alltid at man får registrert alt man har søkt om. Det kan hende at vi begrenser søknadene noe, sier Boldvik.

Boldvik forteller at flere i tv-bransjen nå gjør det samme.

- Vi ser at mange tenker mer kommersielt. Det er mer aktuelt å selge programkonsepter uenfor landets grenser, så da blir det viktigere å tenke på at man har sikret seg rettigheter til navn på program og tjenester. Jeg tror også at mange tenker mer på spinoff-produkter, for eksempel med barnefilmer hvor man vil selge leketøy.

Dagligvarebransjen topper
På listen over selskaper med flest varemerkeregistreringer, er det dagligvarebransjen som dominerer. Øverst på listen ligger Tine, med 481 varemerker, etterfulgt av Mars Norge med 420 varemerker og Lilleborg med 260. NRK hadde totalt 118 registrerte varemerker ved årsskiftet.

- For NRK er varemerkeregistrering viktig for å verne om NRKs troverdighet og produktenes identitet, sier Olav Nyhus i NRK.

- Det er både forretningsmessige og redaksjonelle hensyn som ligger til grunn for de varemerker vi registrerer. Publikum skal ikke tilbys produkter og tjenester som de oppfatter at NRK står bak, når så ikke er tilfelle. Dette dreier seg om å sikre befolkningens tillit til vår redaksjonelle integritet og våre produkters kvalitet.