Onsdag gikk sveitsisk politi til aksjon på et luksushotell i Zürich og arresterte ni internasjonale fotballedere. Dermed er en ny korrupsjonsskandale i FIFA et faktum. Blant arrestasjonene er fem markedsdirektører fra USA og Sør-Amerika mistenkt for å ha betalt over 1,1 milliarder kroner i bestikkelser og gjenytelser for media- og markedsrettigheter til internasjonale fotballmesterskap.

I Norge er det NRK og TV 2 som har sikret seg rettighetene for VM i 2018 og 2002. Det er SVT som opptrer som «gatekeeper» og som er den direkte avtaleparten mot FIFA på vegne av de skandinaviske kringkasterne, forteller sportssjef Rune Haug i NRK.

- De skandinaviske kringkasterne har betalt SVT, som igjen har betalt direkte til FIFA for rettighetene. Vi har ingen innsikt i hvordan FIFA selv har valgt å disponere pengene de har fått fra de skandinaviske kringkasterne, sier han til Kampanje.

Han viser til at han tidligere har antydet at det lukter vondt av FIFAs tildeling av VM, spesielt til Qatar.

Les mer: - Gir oss store utfordringer

- Det viktigste norske medier kan gjøre, inkludert NRK og TV2, er å bedrive god, undersøkende journalistikk mot FIFA. Dagbladet og Josimar Fotball er kanskje de som har vært best her, sier Haug.

- Vil ikke spekulere
TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier han er trygg på at avtalene de har gjort med FIFA står seg juridisk etter ukens oppsiktsvekkende opplysninger og arrestasjone.

- Ja. Vår avtale er verken med Russland eller Qatar. Vi har en avtale med FIFA som gjelder alle mesterskap i perioden 2016 - 2022. Uavhengig av hva som nå skjer eller ikke skjer, så har vi senderettighetene til disse mesterskapene, sier han til Kampanje.

- Tror du noen av rettighetspengene fra NRK og TV 2 eventuelt kan ha blitt brukt til ulovlig virksomhet eller havnet i lommene på FIFA-topper?

- Etterforskningen vil dokumentere hva som eventuelt har foregått her og det er ikke naturlig å begi seg ut på vidløftige spekulasjoner. Jeg har den største tillit til at påtalemakt og domstol håndterer denne saken på beste måte.

- Skal drive kritisk journalistikk
- Er det noe TV 2 kan gjøre for å få bukt med ukulturen i FIFA?

- Det vil være å overvurdere kraftig vår innflytelse og makt. Selv redaktører må erkjenne sin maktesløshet her. Vi er en av de minste nasjonene i dette selskapet, målt i rettighetsverdi og antall innbyggere. Men en ting kan jeg love, vi skal fortsette å utsette både FIFA, Russland og Qatar for maktkritisk journalistikk. Vi var nettopp i Qatar sammen med fotballbladet Josimar, der vi dokumenterte uholdbare forhold gjennom bruk av skjult kamera. Dermed mener jeg at vi også beviser at vi er fullt ut i stand til å utsette arrangører og rettighetshavere for kritisk journalistikk.

FIFA-kongressen skal fredag avgjøre om Sepp Blatter får fortsette som FIFA-topp. Torsdag ettermiddag ble det klart at NFF vil stille seg bak Blatters motstander Prins Ali, skriver VG.