Tirsdag og onsdag samles det som kan krype og gå i den digitale medie- og marketingbransjen på Gulltaggen i Oslo. En av de som var invitert til å snakke om fremtiden og de store endringene som skjer i næringslivet er NHO-direktør og tidligere medieleder Kristin Skogen Lund. Der kunne Skogen Lund fortelle at hun var glad hun ikke er en del av mediebransjen akkurat nå. NHO-sjefen utdypet overfor Kampanje etter foredraget:

- Det å ha ansvaret for de transformasjonene som nå skjer er krevende og ikke minst det å tjene penger. Det må en destruksjon til. Jeg tror medieindustrien kommer til å se veldig annerledes ut fremover og det er alltid krevende å gå igjennom den type øvelser hvor du skal bryte med det gamle og gjøre ting på helt nye måter, sier Kristin Skogen Lund til Kampanje.

Skogen Lund har lang erfaring som næringslivsleder både i og utenfor oljebransjen og har jobbet både i Coca-Cola, Schibsted og Telenor.

- Vi kjøper aldri reklame
Nå mener hun mediebransjen må lære seg å tjene penger på helt andre måter enn tidligere og det med færre arbeidsplasser.

- Det er bare å se på hvordan NHO som en aktiv kommunikatør jobber. Vi kjøper aldri reklame, men planter dem her og der og inn i sosiale medier og vi ser hvor effektivt det her. Vi gjør oss heller ikke avhengige av de etablerte mediene for å få ut de politiske budskapene. Vi har vår egen redaksjone og er vårt eget medium.

- Hvor kommer mediebransjen til å endre seg mest?

- Jeg tror finansieringsmodellene er i endring og det er bare å se på utviklingen innenfor displayreklame som vi har sett og hørt er i kraftig fall. Den modellen blir veldig utfordret. Men så tror jeg som alltid at det finnes mange muligheter i å gjøre det på nye måter. Det vi helt sikkert komme fantastiske suksesshistorier ut av dette, se bare på Finn.no som er en kraftig suksess, men som var en kraftig destruksjon av rubrikkannonsene i Aftenposten. Du må kunne skape en ny logikk som går på automatisering og personifisering og smart datahåndtering, sier Skogen Lund.  

Comeback i mediebransjen?
NHO-sjefen mener en må akseptere at «verdi oppstår når forbrukeren mener den oppstår», ikke når «jeg som avsender mener den oppstår».

- Det skjer noe stort annethvert år i mediebransjen. Er det noen andre bransjer i næringslivet som opplever like store endringer?

- Det er et godt spørsmål. På en måte kan du si oljebransjen gjør det, men det er voldsomt fokus på kostnadskutt. Men jeg tror ikke logikken der er i like stor endring som i mediebransjen. Mediene har vært gjennom den perioden hvor man har kuttet veldig ned. Nå er man på et punkt hvor man faktisk må begynne å gjøre annerledes og gjøre litt mer av det gamle holder ikke, sier Skogen Lund.

- Så når mediebransjen er ferdig med endringene, er du klar til å komme tilbake?

- Hehe. Det er spennende å lede transformasjon også. Men jeg tenker at de har en krevende jobb, sier NHO-sjefen.