NRK har fått en forrykende start på året, først i januar da de hadde en andel på 49,6 prosent av alle tv-seerne over 12 år, og i februar, da andelen lå på hele 51,8 prosent.

Det er den beste februar-måneden utenom OL-årene for NRK i dette årtusenet. Vi må tilbake til 2010, da NRK sist hadde rettighetene til vinter-OL, for å finne en februar-måned med høyere andel. Da var den på 55,6 prosent.

- Februar er en sterk måned for NRK, men den er veldig sterk i år, sier Håkon Lund Sørensen i NRK Analyse til Kampanje.

Det er naturlig nok sendingene fra Ski-VM i Falun som har vært motoren til NRK i februar, men det er ikke hele forklaringen, mener Lund Sørensen.

- Vi skal huske på at vi hadde sterke tall under Ski-VM i Holmenkollen i 2011, og da var snittandelen på 48,7 prosent. Vi har hatt gode andeler på en del av NRKs tilbud. Helgeunderholdningen har gått veldig bra, sier han.

TV 2 fikk VM-smell
TV 2-gruppen hadde en andel på 20,4 prosent - ned fra 41 prosent i februar i fjor da de hadde OL-sendingene. Hovedkanalen fikk den største smellen, og falt fra en andel på 34,4 prosent til til 15,1 prosent.

- All honnør til NRK. Vi visste at starten på året kom til å bli tøff. Vi hadde vårt OL i februar i fjor og vet hvilken deilig følelse de sitter med oppe på NRK nå. Med et av tidenes VM med masse gull og norsk jubel er det klart at de får høye seertall og andeler. Man kan ikke få det bedre, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Kampanje.

- Vi var forberedt på at vi ville få lavere andeler i februar, så skulle man selvfølgelig alltid ønske at man hadde gjort det litt bedre, legger han til.

Nå ser TV 2 frem mot at vårsesongen starter for fullt.

- Vi startet så smått i går og starter for fullt i dag. Vi har lansert en ny tv-kanal i dag (TV 2 Humor, red.anm.) og klemmer i gang med en av tidenes dramasatsinger på TV 2 i kveld («Frikjent», red. anm.), sier Dahl.

- Hopper ikke i taket
Discovery-gruppen med TVNorge i spissen hadde 14,4 prosent, opp fra 13,8 prosent i fjor.

- Februar går inn i historiebøkene som en måned helt på det jevne for oss. Dette er hverken noe å hoppe i taket av, eller noe å furte over. Vi går frem i totalbefolkningen (12+), og marginalt tilbake i den kommersielle målgruppen, seerne fra 15 til 50 år. Det til tross for at vi har spart på kruttet frem til nå, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery.

I målgruppen 15 til 50 år går Discovery-gruppen tilbake fra 20,7 til 20,1 prosent. TVNorge går tilbake fra 9,4 til 8,5 prosent.

- Februar er ofte en litt spesiell måned for oss. Vi møter tøff konkurranse fra vinteridretten. I fjor var det OL på TV 2, i år ski-VM på NRK. Begge deler er like ille for oss, men dette er vi vant til. NRK er månedens store vinnere. Vi sier gratulerer til dem, og gleder oss til endelig å komme skikkelig i gang med våren. Det er nå moroa begynner for oss.

MTG hadde en andel på 5,6 prosent, en marginal nedgang fra 5,7 i fjor.