Som Kampanje kunne avsløre tidligere i dag, er det nå klart at Aller Media og deres største datterselskap Dagbladet skal kutte kostnader på mellom 70 og 80 millioner.  Det betyr at rundt 40-50 årsverk  til sammen skal vekk i Aller Media og Dagbladet. I dag er det drøyt 500 ansatte totalt, hvilket betyr at rundt ti prosent av årsverkene forsvinner.

Les mer: Aller og Dagbladet kutter 50 årsverk

Leder for Dagbladets redaksjonsklubb Harald S. Klungtveit dundrer løs på konsernsjef Roger Hansen etter å ha lest om kuttene.

- Det er uforståelig at konsernsjefen lanserer en nedbemanning gjennom media. Det viser liten respekt for journalistene hos oss som fikk lese om dette for første gang via Kampanje i morges. Jeg har som klubbleder tidligere blitt presentert noe ledelsen kaller hypoteser for ulike kostnadskutt neste regnskapsår, men det er ikke engang varslet drøftinger med klubbene om dette, og det er på ingen måte klarlagt i hvilken grad kutt vil bli tatt som årsverk, sier han.

Han liker også dårlig at Hansen i intervjuet med Kampanje trekker paralleller til pilotkonflikten i Norwegian på spørsmål om han tror det går mot mer outsourcing i mediabransjen.

- Dette er nok bare starten.  Norwegian-konflikten er jo et ferskt eksempel på det som skjer. Kostnadsnivået er for høyt og alle må vurdere alternativer. Også Aller Media har outsourcet oppgaver/tjenester de siste årene og mer vil nok bli vurdert i tiden fremover, men vi er veldig klare på at vi må ha kompetansen inhouse innenfor det definerer som kjerne – både i redaksjonene og i stabene, sier Hansen.

- Når det gjelder outsourcing virker det nå som Hansen sammenligner journalistikk og avisdrift med flyselskapet Norwegian, men vi får virkelig ikke håpe Bjørn Kjos - eller Egmont - er forbildet til ledelsen i vårt mediehus, sier Klungtveit.

- Vanlig skikk og bruk
Også klubbleder Tone Rudberg i Aller Media reagerer skarpt på at de ansatte ikke har blitt informert om detaljene i kuttplanene.

- Klubbene er orientert om realiteten i disse tallene, men det er ikke kommunisert ut til de ansatte og derfor reagerer jeg på måten dette blir orientert om, nemlig på forsiden av Kampanje. Det er vanlig skikk og bruk at de det gjelder får vite dette først på et allmøte, sier hun til Kampanje.

- Hvordan har de ansatte reagert?

- I dette huset er man ikke vant til at den slags skjer. Vi er vant til at informasjon går de veiene det skal og i riktig rekkefølge. Folk har ikke klart å konsentrere seg om arbeidet sitt så langt i dag.

- Hva tenker du om størrelsen på kuttet?

- Det er dramatisk. Vi har ikke noe særlig å kutte i.

Roger Hansen ønsker ikke å kommentere uttalelsene til de tillitsvalgte overfor Kampanje.

Ingen sluttpakker
Etter det Kampanje forstår vil denne runden med kutt belaste Aller Medias konsernregnskap med langt lavere omstillingskostnader.

- Det har vært en klar beskjed fra de danske eierne at det i denne runden ikke skal bli sluttpakker. Det har vært et tilbud om frivillig sluttvederlag for de som kunne tenke seg å finne noe annet å gjøre, som i realiteten er en type sluttpakke, men den søknadsfristen er gått ut nå før folk fikk vite dette, sier Rudberg.

- Tror du flere ville ha søkt om de hadde hatt denne informasjonen?

- Informasjon bør ligge i bunnen når man skal vurdere noe sånt.

Det er rundt 70 medlemmer i redaksjonsklubben til Aller Media.

Frykter journalistkutt
- Frykter du at kuttene vil gå hardt ut over redaksjonelt ansatte?

- Ja, det frykter jeg. Det er blitt gitt signaler underveis at det er slik man tenker.

- Roger Hansen sier han tror vi bare ser starten på outsourcingen. Hva tenker du om det?

- Jeg er veldig lite glad for den trenden. Den er uhyre smittsom. Jeg frykter at journalister må jobbe så hardt for å få en årsinntekt at de ikke har tid til å jobbe så grundig med sakene som alle journalister gjerne vil.

- Hva tenker du om modellen Kjersti Mo har annonsert for Egmont Publishing om en pool av journalister?

- Jeg synes heller ikke det er ideelt, men det klarer jeg ikke å hisse meg opp over. For meg er det viktigst at man ikke dytter folk ut i frilanstilværelsen, men at man har en fast ansatt stab som kan gjøre kvalitetsarbeid.

- Har du fått signaler om at en pool-modell kan være aktuell i Aller?

- Det har ikke blitt snakket om i fora der dette blir drøftet seriøst, men jeg vet at en god del redaktører og mellomledere tenker i de baner at det ikke hadde vært så dumt.