VGs direkte lenking fra redaksjonell omtale i mediehusets motesatsing MinMote til den Schibsted/Telenor-eid nettbutikken SoBazaar, er tekstreklame og brudd på god presseskikk, konkluderer Pressens Faglige Utvalg (PFU) i dag.
Pedersen vil ha klare regler
VG-publisher Torry Pedersen sier til Kampanje i ettermiddag at han er usikker på hvilke konsekvenser fellelsen i PFU får for VG og DinMote.
- Jeg må ta forbehold om at jeg ikke fulgte PFU-debatten og at jeg ikke kjenner premissene i utvalgets avgjørelse, men jeg har registrert at det var dissens på om VG skulle felles for brudd på god presseskikk. Veldig mye av det VG har gjort av lenking på DinMote skjer nå i en rekke ledende mediehus verden over. Utviklingen kommer til å gå denne veien. Det må derfor finnes regler for hvordan dette skal gjøres og jeg har så langt ikke sett at PFU kommer med noe råd om det. Vi mener at det beste er å være helt transparente i lenkingen, slik VG har vært med MinMote. Er mediene helt transparente, så burde det være helt kurant å drive med lenking, sier Pedersen til Kampanje.
Les også: - VG brøt god presseskikk
Les også: Her kan du se dagens PFU-møte på web-tv
Tok dissens
Etter en god del uenighet og diskusjon om tradisjonell presseetikk og nye inntektsmodeller, vedtok flertallet av medlemmene å felle VG for ikke å ha skilt mellom redaksjonelt innhold og reklame og kommersielt innhold - punktene 2.6 og 2.7 i Vær varsom-plakaten.
«2.6. Avvis alle forsøk på å bryte ned det klare skillet mellom reklame og redaksjonelt innhold. Avvis også reklame som tar sikte på å etterligne eller utnytte et redaksjonelt produkt, og som bidrar til å svekke tilliten til den redaksjonelle troverdighet og pressens uavhengighet».
«2.7. Gi aldri tilsagn om redaksjonelle motytelser for reklame. Det som offentliggjøres, skal være et resultat av en redaksjonell vurdering. Sørg for å opprettholde det klare skillet mellom journalistikk og kommersiell kommunikasjon også ved lenking og andre koplinger».
PFU-nestleder Aleksandra Beverfjord tok dissens, og ville bare felle VG for brudd på Tekstreklameplakatens punkt 5.
«5. Ta ikke inn annonser og annet kommersielt materiale i – eller ved – journalistiske tekster og bilder på en slik måte at det klare skillet mellom reklame og redaksjonelt innhold svekkes. Lenking og andre former for koplinger fra redaksjonelt til kommersielt materiale – eget eller andres – skal være tydelig merket. Det samme gjelder lenking til annet ikke-redaksjonelt stoff.»
Beverfjord gikk for «kritikk» av VG, som er en mildere fellelse enn «brudd». Sekretariatet ville også felle VG for brudd på punkt 2.2 i Vær varsom-plakaten, som handler om medienes troverdighet og integritet, men det avviste et enstemmig PFU.
- Utviklingens baktropp
Det var Dagblad-journalist Harald Klungtveit som klaget MinMote inn for PFU. Bakgrunnen var at han mener MinMote i november og desember 2014 brøt punkt 2.6 i Vær Varsom-plakaten og punkt 5 i Tekstreklameplakaten. Disse punktene dreier seg i all hovedsak om å opprettholde et klart skille mellom redaksjonelt innhold og reklame. I tillegg mener han de bryter punkt 2.2 i VVP som handler om å verne sin integritet.
«Konseptet er ikke bare et forsøk på å bryte ned det klare skillet mellom reklame og redaksjonelt innhold i mediene. VG har gått et langt skritt i retning av å gjøre avisens motejournalistikk og reklame til to sider av samme sak», skrev Klungtveit i PFU-klagen.
VG-sjef Torry Pedersen har uttalt at kritikerne av MinMote-lenkingen tilhører «utviklingens baktropp». VG hevder å være norgesledende i en internasjonal trend der mediehus som New York Times og The Guardian tar lignende grep for å sikre inntekter som kan finansiere kvalitetsjournalistikk.
I PFU i dag var det enighet om at lenkingen til en butikk i utgangspunktet ikke er kritikkverdig, og at VGs moteredaksjon ikke skal mistenkes for å gjøre et utvalg i sin omtale som er styrt av nettbutikkens kommersielle interesser. Hovedproblemet er ifølge PFU at skillet mellom redaksjonell omtale og reklame/inntekter blir for utydelig for brukerne.
Kommentér