Konkurransetilsynet har i dag fortalt TV 2 at den Egmont-eide tv-kanalen kan kjøpe C More. Dagens godkjennelse kommer akkurat i tide til at TV 2 og C More rekker å starte salget av den norske betal-tv-fotballen før seriestart 6. april.

Når sesongen blåses i gang med kampen Mjøndalen mot Viking på C More er det med TV 2 som eier av betal-tv-kanalen.

- Har det vært viktig for Konkurransetilsynet å komme med en avgjørelse før seriestart?

- Konkurransetilsynets vurdering har gått på å se hvorvidt det var grunnlag for å frykte at konkurransen skulle bli begrenset som en følge av oppkjøpet noe vi ikke har kommet til. Dette har ikke hatt noe med seriestarten å gjøre, sier Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.

- Har det vært en vanskelig sak?

- Nå pleier ikke vi å gradere vanskeligheten av saker vi jobber med. Vi har jobbet grundig og hatt utstrakte samtaler med partene og andre aktører i markedet. I tillegg har vi også gjennomført egne undersøkelser før vi har kommet til vår konklusjon, sier Nese.  

- Hvordan har dere definert markedet for betal-tv eller premiummarkedet?

- Nå er det sånn at i saker som blir lagt vekk og særlig så tidlig i prosessen så konkluderer vi ikke på markedsavgrensninger, sier han.   

- Hva sier dere til kritikerne som mener TV 2 får en markedsandel på 70 prosent i premiummarkedet. Det er vel ikke en markedsandel Konkurransetilsynet liker?

- Vi ser at det som er det sentrale i dette markedet er fotballrettigheter, men har kommet til at det ikke er grunn til å bekymre seg for at konkurransen skal bli vesentlig begrenset som følge av dette oppkjøpet. Noen av kampene ligger fortsatt åpent på fri-tv. Samtidig vil vi ha fortsatt fokus på salget av fotballrettigheter og vil være opptatt av at forbundet legger til rette for at flere av aktørene har mulighet til å by på disse rettighetene når de legges ut for salg.

- Har det vært mer fokus på fordelingen av fotballrettigheter enn TV 2s markedsandel?

- Det har vært en totalvurdering av de konkurransemessige konsekvensene både for inneværende periode og mulige virkninger når rettighetene skal selges på ny, sier Nese.

- Har dere vurdert TV 2s økte forhandlingsmakt i forhandlingene med tv-distributørene? 

- Ja, dette er også ting vi har vært inne på i saksbehandlingen, sier han.

- Vil ikke dette føre til økte priser overfor forbrukerne?

- Vår vurdering er at dette ikke gir grunnlag for å gripe inn og at det ikke blir en vesentlig begrensning av konkurransen.

- Så konkurransen i tv-markedet vil fortsatt være god?

- Det håper vi den skal fortsette å være, sier han.

Avgjorde betal-tv-kampen: Konkurransetilsynets Gjermund Nese mener konkurransen om fotballrettigheter ikke er truet av TV 2-oppkjøpet av C More.