De siste dagene har det i influencer-sfæren blitt satt fokus på falske følgere og engasjement, hvor data og innsikt fra Inzpire.me har blitt brukt til å så tvil om enkelte profilers integritet. At det settes fokus på juks er bra, for det er mange som kjøper følgere. Samtidig er det viktig å påpeke at de fleste ikke gjør det.

Vi jobber for å skape en mer transparent bransje og bygge tillit til influencer marketing. Derfor lanserte vi nylig forbedrede profiler med omfattende innsikt om profilenes aktivitet og andre verdifulle datapunkter. Dette hjelper ikke bare annonsørene som benytter Inzpire.me med å ta bedre beslutninger, men også influencere kan dele sine profiler som media kits utenfor inzpire.me-plattformen. Slik kan de enkelt vise til verifisert innsikt fra en tredjepart ovenfor potensielle annonsører, og forenkle innsalget.

Utfordringen med verdiløse (kjøpte eller irrelevante) følgere på Instagram er hverken ny eller unik for Norge. Den gode nyheten er at vi opplever at problemet er større utenfor Norges grenser enn her hjemme. Dette er basert på vår godkjenningsprosess av over 23.000 norske og internasjonale influencers hvor cirka 15 prosent har blitt avslått på grunn av mistanke om kjøpte følgere.  

For å avdekke juks på Instagram og samtidig unngå urettferdig mistenkeliggjøring av influencere holder det ikke å se på én variabel. Et signal som at man har en høy andel internasjonale følgere, betyr først og fremst nettopp det, at man har internasjonale følgere. Det kan aldri alene avdekke om man har kjøpt følgere. Det må sammenstilles med andre datapunkter og forståelse av kontekst. Forenklet er dette variabler og konsepter du må være klar over:

Influencer-Norge er i store trekk er et utrolig inspirerende og kreativt miljø fullt av ekte talent for god historiefortelling.

Du kan kjøpe alt. Followers, likes, comments, story views og video views. Derfor hjelper det ikke å se på engasjementsraten på enkeltposter om en profil både kjøper følgere og engasjement. Den kan da se normal ut. Man må se på tidsseriedata for flere variabler for å avdekke sofistikert juks. Ofte kan avvikene vi finner i datasettene begrunnes med juks, men andre ganger har avvikene naturlig årsaker. En profil kan for eksempel ha blitt republisert av en større profil, blitt «featured» på Instagram Discover eller fått innholdet plukket opp av et medie.

Kjøp av følgere er ikke den eneste måten å vokse ikke-organisk på. #Followforfollowback og lignende hashtagger var lenge populært, det samme var Instagram bots som fulgte og engasjerte seg i andre profiler for å generere en følger tilbake. Dette er ikke kjøpte følgere, men stort sett like verdiløst. Det er helt sikkert flere profiler som er store og kjente, som tilbake når alt på Instagram var spennende og nytt forsøkte seg på slike taktikker, men som i dag vet bedre.

Instagram engasjements-podder er også et fenomen det er greit å være klar over. Kort fortalt er dette profiler som går sammen om å konsekvent like og kommentere på hverandres innhold for å øke engasjementet. Poddene varier i størrelse fra noen titalls profiler til opptil tusen profiler og vi ser fenomenet primært blant mindre profiler som ønsker å bygge seg opp. Engasjementet er reelt, men ikke genuint og vi fraråder influencers å delta i slike grupper.  

En influencer kan på samme måte som en annonsør kjøpe distribusjon på sitt innhold på Instagram. Det kan føre til en rekkevidde som ikke henger på greip med antall følgere. Dette er ikke i seg selv juks, og i mange tilfeller en lur taktikk i samarbeid med annonsør for å nå relevant målgruppe. Om det gjøres og presenteres som organisk distribusjon til annonsør i rapporteringen, så er det ikke greit.

Influencer-Norge er i store trekk er et utrolig inspirerende og kreativt miljø fullt av ekte talent for god historiefortelling. For annonsører er influencer marketing en stor mulighet og kan både flytte varer og merkevarer. Du skal betale for relevant rekkevidde, ikke antall følgere. I tillegg må betalingen også speile hvor høy tillit de har hos sine følgere og verdien av innholdsproduksjonen.

Men med enkle forhåndsregler og riktig innsikt er det relativt lett å unngå å betale for noe du ikke får.