Navn: Janicke Holst Eckbo

Alder: 32

Stilling: Managing Director i Amnet

Aktuell: Begynner i Schibsted i februar som Market Development Director.

- Hva kommer du til å savne mest og minst med byråbransjen?

- Jeg kommer til å savne tempoet, fagmiljøet og menneskene mest. Kommer ikke til å savne timeføring!

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Jeg kommer fra en ribbefamilie som egentlig ikke liker ribbe, så vi sier vi spiser ribbe, men vi spiser egentlig svinestek med en pliktskyldig ribbeflik på siden. Tilbehør er klassikerne; medisterkaker, sosisser, rødkål, surkål, poteter. Riskrem til dessert. Til maten drikker vi champagne, øl og masse rødvin. Vi kompenserer for den litt manglende entusiasmen for julemat med stor entusiasme for juledrikke.

(I år skipper jeg dog alle juletradisjoner og reiser til Australia, så da blir det vel noe sjømat og hvitvin i solen i stedet.)

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2017?

- Det har vært et begivenhetsrikt år, så det er vanskelig å komme på én ting, men jeg lo godt av han som slettet Trump sin Twitter-konto på siste arbeidsdag i Twitter. På ingen måte innafor, men rebellen og Trump-motstanderen i meg syns det var sykt morsomt at Trump ble fratatt favorittleketøyet sitt om det så bare var for noen minutter.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Jeg regner med at HR-funksjonene i bransjen har fått ekstra mye å ta tak i i disse #metoo tider, så jeg syns de fortjener en ekstra oppmerksomhet i år. Det får de altfor sjelden. Deres arbeid er, og vil være, ekstremt viktig i tiden framover.

- Hva har gjort mest inntrykk på deg i løpet av #metoo-kampanjen?

- Alt. Historiene, engasjementet, responsen, feiltrampene. Kanskje aller mest hvor dypt og bredt det sitter. Oppi alt det nedslående som har kommet fram i lyset, er samholdet og iherdigheten fin å se, og jeg håper og tror det vil medføre varige endringer og økt bevissthet i bransjen.

- Hvorfor er det ikke flere kvinner i toppen av medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Fokuset den siste tiden har vært rettet mye mot at vi kvinner ikke slipper til i rekrutteringsprossesser eller at vi blir valgt bort på grunn av mannsdominerte eller utdaterte ansettelseskriterier. Og det er nok en del av svaret.

- Men det har også blitt påvist gang på gang at kvinner ofte er mer beskjedne enn menn når det gjelder å vurdere oss selv som egnet eller kvalifiserte for lederjobber, og at vi ikke er like tilbøyelige til å søke på jobber vi ikke anser oss selv som kvalifiserte for.

- Så foruten å åpne opp rekrutteringsprosesser og justere ansettelseskriteriene, mener jeg det er viktig at ledere og ledergrupper aktivt anerkjenner, coacher og løfter fram flinke kvinner så de selv innser sitt eget lederpotensiale. For min del har dette vært avgjørende; de gangene jeg har tatt et stort karrieresteg, har det vært fordi mine overordnede har fortalt meg at de mente jeg var kvalifisert og klar - og det har gitt meg motet til å takke ja eller rekke opp hånden til tross for at jeg kanskje selv har følt meg usikker.

- Få lederstudier er basert utelukkende på kvinner, men jeg leste én nylig, der de fant fire egenskaper som stod fram som essensielle for kvinners suksess: mot, risikovillighet, motstandsdyktighet og evne til å takle tvetydighet.

- Så hvis vi forutsetter at flere muligheter vil presentere seg for kvinner i kjølvannet av #metoo, er min oppfordring til mine medsøstre å hoppe i det med begge beina når sjansen byr seg. Vi damer er ofte både flinkere, sterkere og tøffere enn vi selv tror, og det å føle at man har påtatt seg litt for mye medfører som regel at man kompenserer med å jobbe enda hardere – og hardt arbeid gir resultater. - Og med resultater kommer mestringsfølelse og selvtillit. Så litt frykt, i hvert fall i begynnelsen, er ikke nødvendigvis en dårlig ting!

- Hva er det beste og verste med Donald Trump?

- Vanskelig å si noe bra om Trump. Det beste er kanskje at han har introdusert oss for ordet «bigly». Og det verste er vel isåfall at hans største bidrag så langt nettopp har vært å introdusere oss for ordet «bigly».

- Hvem blir den store norske vinneren i vinter-OL i Pyeongchang?

- Det vil stå mellom nykommeren Klæbo og ringreven Bjørgen.

- Etter Black Friday, Singles' Day og Cyber Monday, hvilken dag bør vi lansere i 2018?

- Exchange and Return Tuesday, så vi får kvittet oss med alt vi angrer på at vi kjøpte på Black Friday og Cyber Monday.

- Hva var den siste appen du lastet ned?

- Jeg tror det var Sun Surveyor. Driver og ser på leiligheter og har plutselig blitt fryktelig opptatt av himmelretninger og solforhold.

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2017 best?

- For meg var 2017 preget av ekstremt mye jobbing kombinert med korte innslag av intens feriering for å kompensere for førstnevnte. Så i stedet for å sende et trist bilde av laptopen og kaffekoppen sender jeg heller et bilde fra tidenes roadtrip i Jordan i påsken.

Rødt lys: Janicke Eckbo trekker frem dette blinkskuddet fra påskens roadtrip i Jordan når hun skal oppsummere 2017. Foto: Privat.