En ny reklamekampanje fra såpeprodusenten Dove har skapt bølger i sosiale medier. Lørdag publiserte Dove en reklamekampanje med et bilde av en svart kvinne som kler av seg og blir forvandlet til en hvit kvinne, altså etter å brukt Dove-såpen. Senere får hun et asiatisk utseende.

Reklamevideoen fikk en temmelig dårlig mottagelse i sosiale medier noe Kampanje i går omtalte. 

Les også: Dove legger seg flat - stopper «rasistisk» reklamekampanje

Nå reagerer også modellen. 

- Hvis jeg hadde fått den minste indikasjon på at jeg skulle være «før» i et «før og etterbilde», ville jeg ha vært den første til å si nei. Jeg ville gladelig gått rett ut av rommet. Det er noe som går imot alt jeg står for, skriver Lola Ogunyemi i en kronikk i The Guardian.

NRK.no skriver at modellen er overrasket over den voldsomme responsen reklamen har fått, og forteller at hun ikke skjønte at reklamen ville bli tolket rasistisk før den var over alt på nettet.

Ogunyemi sier hun hadde en positiv opplevelse da hun spilte inn kampanjen sammen med Dove, og mener at bildene fra reklamen på Facebook misforstår tanken bak kampanjen, som kommer tydligere frem i kampanjens 30 sekunder lange tv-reklame.

I tv-reklamen svarer modeller med alle hudfarger på spørsmålet: «Hvis huden din var en vaskelapp, hva ville det stå?»

Søndag beklaget Dove publiseringen av reklamevideoen.

«Et bilde vi postet på Facebook mislyktes fullstendig i å representere fargede kvinner på en god måte. Vi beklager sterkt til de som ble fornærmet», opplyste Dove.

«Som en del av en kampanje for Dove body wash ble et tre sekunder langt klipp postet på vår amerikanske Facebook-side. Dette representerte ikke det mangfoldet av ekte skjønnhet som Dove er lidenskapelig opptatt av og som er kjernen av det vi tror på, og det burde ikke skjedd».