Ett år etter at den nye markedsdirektøren i Ringnes, Line Ramstad Hildonen, tok over jobben til Joakim Sande, er brusgiganten klar med et nytt byråbytte. Tidligere i år byttet Ringnes ut designbyrået og nå er det mediekontoen som har vært i spill.

Men Ramstad Hildonen sier bytte av mediebyrå ikke har noen sammenheng med at hun har tatt over markedsføringen til det norske bryggeriet som i dag er en del  av det globale danske selskapet, Carlsberg,

- Mediemarkedet er i kontinuerlig bevegelse, og det stilles store krav til kunnskap og endringsevne for å klare å hevde seg i toppen. I dette landskapet trenger vi et mediebyrå som forstår markedet og som kjenner mekanismene i landskapet vi opererer. Vi søkte derfor et byrå med god kjernekompetanse, solide verktøy, tydelig digitalt fokus og solid strategisk kompetanse, sier Ramstad Hildonen.

- Så det er ikke alltid sånn at ny markedsdirektør må bytte ut et reklame- eller mediebyrå?

- Nei, det er det naturligvis ikke. Denne prosessen ble igangsatt som del av en global byråkonkurranse i Carlsberg og vi planlegger ikke å bytte reklamebyrå, sier hun. 

Selskapet kommer dermed til å fortsette samarbeidet med Try på reklamesiden, og det er kun på kjøp av mediebyrå-tjenester det skjer en endring. 

Les også: Ringnes bytter ut markedsdirektør – ny sjef vil friske opp Solo-reklamen

- Sprudlende glade:

IUM-sjefen Børre Sunde sier mediebyrået i dag er sprudlende glade etter å ha vunnet Ringnes.

- Sprudlende glade
Det nye mediebyrået til Carlsberg og Ringnes er IUM. Så mens Omnicom mister drikken sin etter nesten ti år, kan dte skåles i øl og champagnebrus i IPG-eide, IUM. F Til sammen sitter Ringnes med betydelig markedsposisjoner i Norge på områder som vann og øl med markedsandeler på henholdsvis godt over 60 og 50 prosent.  

- Vi er naturligvis sprudlende glade. Samtidig går vi til oppgaven med stor ydmykhet og respekt, det er helt naturlig når vi skal jobbe med en av Norges mest profesjonelle merkevarebedrifter, administrerende direktør i IUM, Børre Sunde. 

Ringnes er ikke av landets aller største annonsører, men ifølge ACNielsen-tallene ligger Ringnes trygt inne på «Topp 100»-listen med en reklameomsetning på 125 millioner kroner brutto.

Dermed kan IUM altså plusse på ytterligere millioner på sin medieomsetning på 625 millioner kroner.

- Vi ser virkelig fram til å komme i gang med dette samarbeidet. Ringnes er en av Norges mest spennende selskaper å samarbeide med. Med sine sterke, tradisjonsrike og folkekjære merkevarer, kombinert med deres unike kunnskap og lidenskap for merkevarebygging – har de etablert et meget solid fundament for fremtiden, sier Sunde.  

Et plaster på såret for Omnicom er at Pepsi-merkevaren i Norden ikke omfattes av avtalen og det betyr at Pepsi Max fortsetter samarbeidet med Omnicom-byråene OMD og PHD.

Lover ny kommunikasjon 
Den nye markedsdirektøren i Ringnes, som har bakgrunn fra Tine og Orkla, kunne for et år siden fortelle Kampanje at hun jobbet med en ny kommunikasjon på flere av merkevarene til Ringnes, noe som blant annet har resultert i en større satsing på sukkerfrie Solo Super.

- Vi kan vise til meget bra vekst på Solo totalt i år – og hele 60 prosent økning av Solo Super, sier hun.

- Hva blir den første merkevaren IUM kommer til å jobbe mest med?

- De vil jobbe med våre alkoholfrie merkevarer; Farris, Solo, Imsdal og Battery.

Gikk med et smell
Da Joakim Sande forlot Ringnes var det med et digitalt smell. Den tidligere Solo-sjefen tok et oppgjør med overinvesteringene på digital reklame der han klaget på effekten hva gjelder digital markedsføring og mente bransjen tenkte «for smalt og digitalt».  

- Blir det mindre bannere på norske nettaviser og Facebook-annonsering fra Ringnes nå i den nye kommunikasjonen?

- Jeg kan ikke kommentere hva som har blitt sagt av andre. Men det som er sikkert er at vi med våre store og kjære merkevarer ønsker vi å nå bredt - og vi vil alltid jobbe med å få en optimal mediemiks. Hvilke kanaler dette er, vil vi som alltid vurdere case by case, sier hun.

IUM skal bistå Ringnes  med strategisk rådgivning, taktisk medieplanlegging og operativ håndtering av medietiltak og det er Cathrine Jarning som blir ansvarlig rådgiver for kunden.