YouGovs Brand Index-måling viser at kjøpsintensjonen blant Rema 1000-kunder har holdt seg ganske stabil det siste halve året til tross for dagligvarekjedens massive omdømmetap som følge av Bestevenn-strategien. Også blant de som har hatt en negativ oppfatning av Rema 1000, er kjøpsintensjonen nå på vei opp igjen.

- Rema 1000 har nok tapt omsetning, men det er mye som tyder på at de fortsatt har sitt grunnfjell, og kan se ut til å «stå han av», sier Per Ståle Ekrol i YouGov.

Respondentene i YouGovs måling har svart på hvilken butikk de mest sannsynlig ville handlet på i dag. Per 12. juni svarer 21,3 prosent Rema 1000. Tilsvarende tall per 1. januar var 25,9 prosent.

Rema 1000 startet juni-måned med en svarandel på 19 prosent. Det betyr at kjøpsintensjonen befinner seg på en stigende kurve etter å ha falt kraftig de siste månedene.

Målingen kan ikke si noe om faktiske kjøp.

- Én ting er å si du skal gjøre noe, noe annet er faktisk å gjøre det. Det kan være et avvik. Plutselig ramler du inn på Kiwi, mens du sa du skulle handle på Rema, men dette er den uttrykte kjøpssannsynligheten, sier Ekrol.

Les også: Rema 1000 etter omdømmesmell: - Du kødder ikke med øl

Extra vinner nye kunder
Det er stor forskjell på de som jevnlig handler på Rema 1000 og de som ikke gjør det. Blant kjedens faste kunder har kjøpsintensjonen økt fra 36,5 til 39,2 prosent fra 1. januar til 12. juni, men blant de som tidligere eller aldri har handlet på Rema 1000, går utviklingen i motsatt retning. Her har kjøpsintensjonen falt fra 9,3 til 3,9 prosent i samme periode. På denne målingen øker Coop-konkurrenten Extra fra 1,9 til 4,9 prosent.

- Rema klarer å holde på sine kunder, men tiltrekker seg ikke nye kundegrupper, sier Ekrol.

Rema 1000-omsetningen har falt med 4,2 prosent fra januar til april i år ifølge tall Aftenposten har fått tilgang til, men fallet var mindre i april enn i mars.

- Det er ikke noen tvil om at Rema 1000 har tapt andeler den siste tiden. Er hypotesen deres at det er de mindre trofaste kundene som først og fremst har funnet andre butikker og handle i?

- Ja. Det er litt sånn dagligvarebransjen fungerer. Beliggenhet betyr mye og det er ikke alle som er villige til å gå de ekstra 100-200 meterne for å besøke en annen butikk. Også er det kanskje litt butikkavhengig også. Det er kanskje noen regioner hvor Rema 1000 er mer sårbare enn andre, sier Ekrol.

Rema 1000: - I ferd med å normaliseres
Brand Index-målingen tallfester også omdømmetapet til Rema 1000 i samme periode. Generelt inntrykk stuper med 32 indekspoeng, buzz stuper med 35,2 indekspoeng og verdi for pengene går ned med 20,9 indekspoeng.

Ekrol trekker paralleller til DNBs omdømmekrise i kjølvannet av Panama Papers-avsløringen.

- Rema 1000s omdømmekrise ligner på den som DNB har hatt, ved at kjøpsintensjonen holder seg på et stabilt nivå selv om buzz og inntrykk og andre variabler stuper.

Rema 1000 er optimistiske på egne vegne og kommenterer målingen slik:

- Våre egne tall viser at kundene er på vei tilbake i butikkene, vi øker omsetningen og ting er i ferd med å normalisere seg. Vi er glade for å se at YouGov også viser at kundene våre i økende grad velger å handle hos oss, sier kommunikasjonsrådgiver Rebecca Ophus i Rema 1000.

Les også: - Vet McCann hvem Remas målgruppe egentlig er? (abonnement)

Gisholt: - Har vært rene galskapen
Dagligvareekspert og tidligere høyskolelektor Odd Gisholt er ikke overrasket over funnene.

- Jeg har hele tiden hevdet at Rema 1000 har et veldig stort grunnfjell. Det har vært en suksesshistorie til nå og jeg har anbefalt Ole Robert Reitan om ikke å gjøre store forandringer. Rema 1000 er i stor grad drevet at selvstendige kjøpmenn. Det gjør at det normalt sett er ganske god service i Rema 1000-butikkene, men det som har skjedd nå er rene galskapen. De skulle aldri ha lagt seg ut med sine leverandører. Kundene vil jo ha disse varene, men nå har det ordnet seg etter hvert, sier Gisholt.

Han tror ikke likevel ikke omdømmeknekken vil vise seg å være deres største utfordring.

- Problemet er at Kiwi og Extra har etablert så mange nye butikker. De spretter opp på hvert hjørne. Rema 1000 har sovet i timen når det gjelder å etablere nye butikker, og det gir dette utslaget.