I jakten på forjettede kundegrupper produseres det stadig mer innhold. De levende bildene ser vi med spolefunksjon eller uten reklame, vi har sluttet å lese papiravisene og radio har dabbet av.

Selv om modifikasjonene av de sannhetene skjer oftere enn de virkelige sannhetene presenteres, så jakter markeds- og kommunikasjonsavdelinger på sine segmenter. Ved å bygge sitt eget. Ved å bygge slott som riktignok noen bor i, men som ikke nok folk besøker.

Ute i jungelen av norske markedsføringsskoger ropes det på ulv, med klærne til keiseren på. Store miljøer for innholdsproduksjon bygges opp, men ikke alle klarer å treffe blinkene de selv setter opp. Hvorfor er det ikke umiddelbar konvertering? Hva er egentlig verdien av innholdet? Hvorfor skapes det ikke flere salg?

Innhold for innholdets skyld uten noen som helst nærhet til en overordnet merkevarestrategi har svært liten verdi. Alt fra det allmenne innholdet som har den brede målgruppen, og som kanskje ikke er spesifikt om avsender eller avsenders produkter. Dette innholdet er det innholdet som har en høy egenverdi, men som likevel er produsert, tilgjengeliggjort og distribuert for å oppnå en markedsføringseffekt for avsenderen. Mange behersker dette området, men havner kanskje i fellen med å ikke bry seg nok om kjernen i hva man ønsker å oppnå til hvem – segment og målgruppe. Hvorfor er innholdet produsert, og hvordan relaterer det seg til merkevaren?

De store feilene skjer som oftest på opplysende og selgende innhold hvor innholdsprodusenter ofte havner i en slags felle hvor man prøver å være for allmenn, med for mye mulig bagasje fra redaksjonell tankegang – og ikke klarer å undervise, veilede og forklare nok om merkevaren eller direkte selgende for produkter eller konsepter. I en helhetlig markedsføringsverden er det viktig å være ærlig, men det er samtidig viktig å ikke falle for fristelsen å alltid vise både den ene og den andre siden. Markedsføring skal ha en effekt, og den bør være ledestjernen.

Utløsende innhold beherskes ofte best, for noen. Dessverre glemmes dette også like gjerne. Det er mange ganger du kan lese innhold som har som mål å få deg til å gjennomføre en handling, men som mangler muligheten for å gjøre nettopp denne handlingen.

Det innholdsløse innholdet er content marketing som ikke har noen mulig effekt for merkevaren, produktet eller organisasjonen. Idéen og konseptet er kanskje i seg selv godt, men det bommes fordi det ikke er tatt godt nok hensyn til målgruppe eller merkevare.

Kjenn målgruppen, og lag innhold som virker. Husk likevel at innhold har effekt over tid, men må kobles opp mot langsiktige mål. Vær ærlig som avsender.