Etter en større gjennomgang av byråforbindelsene sine internasjonalt, har Toyota besluttet å avslutte sitt samarbeid med både mediebyrået Omnicom og etterhvert også Saatchi. Dette til fordel for en eksklusiv samarbeidsavtale med det nye mediebyrået The&Partnership i det som bilmerket selv mener er en «helt ny samarbeidsform».

Les mer: Toyota snur opp ned på byråjobbingen 

Toyotas norske markedssjef Per Christian Huse sa til Kampanje tidligere denne uken at den nye modellen vil være som å få «det beste av to verdener; et eksternt byrå in-house». The&Partnership skal nemlig kun jobbe for Toyota, men vil ikke være ansatt hos dem.

Bare Volkswagen selger flere biler enn Toyota i Norge. De lar seg imidlertid ikke friste av Toyotas nye byråmodell.

- Det er jo både fordeler og bakdeler med dette (å ha eksterne byråer in-house, red. anm.). Vi har selv ikke vurdert dette, og bakgrunnen for det er at vi mener det er viktig med et kreativt miljø som jobber med flere ulike kunder for best mulig utvikling av kommunikasjon. Jeg tror det ligger mer kraft i å samarbeide med byråer som konkurrerer mot andre byråer hver dag, sier markedssjef i Volkswagen Tor Anton Bjørge.

- Hvordan?

- Med det mener jeg at det ligger mer kreativ kraft i byråer som daglig konkurrerer mot andre byråer om nye og eksisterende kunder. I et in-house byrå er det vanskeligere, tror jeg, å skape samme konkurransekultur, sier Bjørge.

- Gjør mer inhouse
Bjørge sier likevel at Toyotas løsning er spennende, og at han anser det som en del av en voksende trend i bransjen de selv følger. 

- Det er flere annonsører som har in-house løsninger enten på reklame- og/eller mediebyrå-løsninger i dag. Vi produserer mer innhold selv nå enn for to år siden. For det meste er dette til våre egne flater.

Volkswagen samarbeider i dag med mediebyrået Mediacom og reklamebyrået Try, men ser det ikke som hensiktsmessig å benytte seg av byråer som bare har dem som kunde.

 - Når det gjelder mediebyråer tror jeg våre priser er bedre gjennom et eksternt mediebyrå som jobber med flere kunder enn med et eget mediebyrå. Men Toyotas løsning er likevel spennende og jeg synes det er bra at den tradisjonelle trekant-modellen utfordres.

Les mer: Nordmann i førersetet - han skal lede Toyotas byråsatsing