Norske fotballsponsorer har så langt ikke kommentert den pågående konflikten mellom Norsk Toppfotball og TV 2 om bruken av nyhetsbilder i TV 2 programmet «FotballXtra».

Nå mener DNB at den øverste fotballforeningen går for langt og at fotballen på sikt kan tape på dette. 

- I DNB er vi opptatt av at det skapes nok engasjement rundt norsk fotball, så hvis det hemmer oppmerksomheten og engasjementet rundt norsk fotball at ikke spillerne kan stille opp i de ulike sportsredaksjonene så taper fotballen på det, sier merkevaresjefen til DNB, Camilla Forberg til Kampanje.

Banken er en stor sponsor av norsk fotball og er direkte inne med store drakt-sponsorater i store norske klubber som Strømsgodset, Vålerenga og Lillestrøm.

Det var tidligere denne måneden at NFF, NTF og Fotball Media ut stevning mot TV 2 for det de mener er urettmessig utnyttelse av nyhetsretten til Eliteserien og OBOS-ligaen. Årsaken er nyhetssendingene TV 2 sender i programmet «FotballXtra» på TV 2 Zebra, der de viser scoringer og høydepunkter under fotballrunden. TV 2 mener på sin side at de holder seg innenfor nyhetsrettens begrensninger slik den er nedfelt i det europeiske AMT-direktivet og Åndsverksloven. Den sier at tv-kanaler vederlagsfritt kan sende korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse som en annen kanal har eksklusive rettigheter til å sende fra.

- Jeg har forståelse for at Discovery beskytter rettighetene sine, men når spillere ikke kan stille opp i sportssendinger synes jeg de går for langt, sier Forberg.

- Rart hvis utøverne ikke kan stille opp
Hun trekker en parallell til OL som Disocvery har rettighetene til for de neste årene. 

- Dersom det er et OL og Discovery har rettigheter til OL så må jo NRK ha lov til å intervjue Kjetil Jansrud, eller snakke med skadede idrettsutøvere som er hjemme. Jo mer de er til stede i norske kanaler, dess bedre er det for engasjementet rundt norsk fotball og det er det vi som sponsor av norsk fotball er opptatt av.

- Rammer denne konflikten DNB som sponsor av norsk fotball?

- Ikke selve lovbruddet, men hvis det blir slik at spillerne ikke kan stille opp i sportssendingene, er det rart. Da taper vi engasjementet rundt fotballen, sier hun.

Les også: Discovery dropper Premier League-klipp fra TV 2 (abonnement)

«Håpløst» i Ålesund
Fredag før helgen skal det ha toppet seg da tv-produksjonsfolkene til Discovery nektet et tv-team fra TV 2 å filme at Lillestrøm spilte med sørgebånd mot Aalesund for å hedre en 12 år gammel spiller som døde i påsken. Dette ble senere beklaget av Discovery. TV 2s nyhets- og sportsdirektør Jan Ove Årsæther reagerte sterkt og mente «Discovery burde vurdere medlemskapet i Norges Presseforbund» og sportssjefen i Discovery, Jan Erik Aalbu, la seg senere flat.

- Det som skjedde i Ålesund var helt håpløst og er ikke i henhold til avtalen og loven i dag selv om jeg ikke kjenner saken godt nok til å vite hva som skjedde. Men det må være lov for norske sportsredaksjoner å lage saker om norske fotballklubber og jeg tror også alle sportsjournalister er velkomne både på Ullevål, Åråsen og alle andre fotballstadioner, sier Forberg.

Avviser fotball-boikott
Norsk Toppfotballs administrerende direktør Leif Øverland ønsker ikke å kommentere kritikken direkte, men mener det ikke er riktig at de har oppfordret til boikott av TV 2.

- Det er feilaktig at spillere ikke kan stille opp i sportssendingene til TV 2. Og vi er hundre prosent enig med Camilla Forberg i at det ville vært uhørt. TV 2 er hjertelig velkommen til å lage reportasjer, innslag og gjøre intervjuer med klubber, spillere og trenere som de alltid har gjort, og som andre medier gjør daglig. Men slik vi ser det er det ikke naturlig at profiler fra Eliteserien deltar i programmet «FotballXtra» slik det fremstår nå, så lenge vi er i en rettslig tvist om hvordan TV 2 utnytter nyhetsretten i programmet, sier Øverland.

Altibox: - Tilspisset situasjon
Det er Altibox som er hovedsponsor for Eliteserien. Selskapet har tatt over sposnoratet til den norske toppfotballen etter Norsk Tipping og Canal Digital.

Les også: Norsk Tipping bryter med Eliteserien

Les også: Altibox tilbake på banen - har aldri gjort større reklameinvesteringer

- Vi har ikke gjort oss opp noen spesifikk mening om dette. Vi registrerer at det er en kamp om verdien av fotballrettigheter oppimot kringkasternes vilje til å eksponere fotballen. Det er en ganske tilspisset situasjon i så måte. Vi er mest opptatt av å bidra til fotball til folket, og å få branding og logovisning gjennom et godt og folkelig produkt, sier administrerende direktør Thomas Skjelbred i Altibox.

Altibox-sjefen mener det er opp til de tre aktørene – fotballen, TV 2 og Discovery – å greie ut om konflikten.

- Jeg tror det er viktig å få fotballen tilbake til folket. Det er en fantastisk flott sport for flere enn de som spiller i Eliteserien. Det er mye glede i fotballen som tidligere forsvant litt bak høye betalingsmurer.

- Står denne gleden nå i fare for å forsvinne litt i denne konflikten?

- Jeg håper selvsagt ikke det. Jeg tror folk er glade for å få se fotball og at de færreste forholder seg til denne konflikten mellom TV 2 og Discovery.