Mandag skrev Kampanje om ferske tall fra Annonsørforeningen som viser at norske annonsører nærer en økende mistro til mediebyråene sine som følge av fremveksten av programmatiske reklamekjøp. Hele seks av ti annonsører er bekymret for manglende åpenhet om inntjening på digital annonsering fra mediebyråene. Hos de største annonsørene er tallet 80 prosent.

Les mer: Norske annonsører tror mediebyråene skjuler inntekter

Informerer ikke om rabatter
Tirsdag kveld offentliggjorde den amerikanske annonsørforeningen ANA sin rapport om åpenhet i det amerikanske reklamemarkedet, som det på forhånd har vært knyttet store forventninger til. Studien, som er gjort av analyseselskapet K2 Intelligence og er basert på 150 kilder, avslører utbredt ikke-transparent praksis, ifølge foreningen selv.

34 av kildene som er involvert i reklamekjøp rapporterer om at annonsører ikke blir informert om rabatter mediene gir mediebyråer. Kilder K2 Intelligence har snakket med forteller at praksisen strekker seg helt opp på seniornivå i mediebyråene, som ikke bare er klar over praksis, men i noen tilfeller også ga autorisasjon til den.

Rapporten avdekker også at mediebyråer kjøper reklameplasseringer som de videreselger til annonsører med et påslag på opp mot 90 prosent.

Hele rapporten kan du laste ned her.

Kraftige reaksjoner
Allerede i ukene før rapporten ble publisert har den vist seg å være kontroversiell. I går fikk ANA kritikk fra verdens tredje største reklamekonsern, Publicis Group, for å mistenkeliggjøre en hel bransje ved ikke å navngi hvilke byråer anklagene gjelder.

- ANA har sviktet sine medlemmer, annonsører, byråer og hele bransjen ved å utgi en rapport som lener seg på anklager om situasjoner som involverer ikke-navngitte selskap og mennesker for å komme med brede, ubekreftede og ikke-bevisbare påstander. Til tross for gjentatte formaninger fra Publicis Groupe og andre i bransjen om å inkludere navn og kilder i rapporten, gjemmer dokumentet seg bak mistanker og anonymitet, fremfor å oppfordre til ekte ansvarlighet, skriver konsernet som ledes av Maurice Levy i en uttalelse, skriver Business Insider.

Også Group M avviser at de tar del i praksisen som blir avdekket i rapporten.

- ANA-rapporten og objektiviteten til dens forfattere og rådgivere må granskes nøye. Vi må ikke tillate at rapporten vanærer en hel bransje, eller alle dens selskaper, sier WPPs mediebyrågruppering i en uttalelse.

Administrerende direktør i K2 Intelligence, Richard Plansky, sier ifølge Ad Age at intensjonen aldri har vært å peke ut selskaper eller enkeltmennesker.

- Fra starten av har dette vært en studie som er designet for å kaste lys over enkelte ikke-transparente praksiser i markedet for reklamekjøp. Det er ikke en etterforskning eller en revisjon, sier Plansky.

Han sier videre at de heller ikke har tatt stilling til hvorvidt praksisen de har avdekket er ulovlig.

- Tar det veldig alvorlig
Reaksjonene fra annonsørene tyder uansett på at undersøkelsen vil få følger.

- Tillit og transparens er kritisk i en hver relasjon, så vi tar ANAs funn veldig alvorlig, sier Unilever i en uttalelse.

- Vi setter pris på ANAs arbeid med å undersøke praksisen rundt medietransparens, særlig ettersom ny teknologi fører med seg en betydelig endring i bransjen. Som et resultat av studien er det viktig at annonsører og byråer jobber sammen for å håndtere endringen i det mediale økosystemet på en god måte, heter det i en uttalelse fra Procter & Gamble.