Travel Retail Norway (TRN) har blitt felt av Matbransjens Faglige Utvalg (MFU) for markedsføring rettet mot barn på Gardermoen flyplass.

Det er en samlet bransje bestående av produsenter og tilbydere av mat, som står sammen om MFU. Klagen som har ført til at TRN har blitt felt, ble sendt inn i sommer og gjaldt et lykkehjul der barn snurret hjulet og vant en Dumle-kjærlighet. I vedtaket fra MFU heter det både produktet som tilbys, nemlig Dumle-kjærlighet, rettet seg mot barn samt at aktiviteten med et lykkehjul gjør det samme.

Dette var tredje gangen TRN har blitt felt av MFU, men nå lover de bot og bedring.

- Vi er veldig lei oss for vedtaket i MFU. Vi ønsker ikke å ha aktiviteter i butikkene som bryter med reglene til MFU, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norge til Kampanje.

Les også: Får smekk for taxfree-reklame mot barn

 

Skal forhindre nye brudd
Dagestad forteller at de nå har gjennomgått alle planlagte aktiviteter for å sikre seg at det ikke skjer nye brudd.

- Nå har vi også inngått tett dialog med MFU for å lage nye retningslinjer. Vi har jo veldig store butikker, som gir plass til store aktiviteter. Vi må være enda strengere på hva slags aktiviteter vi kan gjøre i butikk.  Men også strenge på hva slags type produkter vi har aktiviteter for. Det er enklere hvis det er aktiviteter knyttet til produkter som er helt tydelig rettet mot voksne - for eksempel mørk sjokolade.

Noe av det som bidro til at Travel Retail Norway ble felt i MFU, er at standen som i sommer var på Gardermoen, var lav.

- I vedtaket heter det at Dumle-lykkehjulet var for lavt og sånn kommer ikke det til å bli i fremtiden. Vi må bli strengere på at stands ikke er for lave, sier Dagestad. 

- Vi er lei oss: Kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway sier at rutinene nå skal skjerpes inn etter tredje fellelse i Matbransjens Faglige Utvalg (MFU).

Varsler full gjennomgang
Nå skal det utarbeides nye retningslinjer for alle butikker.

- Dette går ut til alle butikksjefer, som skal ha full gjennomgang av sine aktiviteter, forsikrer han.

- Ligger det noen sanksjoner i vedtaket?

- Sanksjonen er at du ringer nå, hehe. Men vi synes det er veldig bra med MFU, det gjør det enklere å sørge for drift som er innenfor regelverket, bedyrer Dagestad.

- Vedtakes tas på alvor
I MFU er de fornøyd med at TRN nå gjennomgår sine retningslinjer.

- Vi har jo satt ned disse reglene for at de skal følges. Både bransjen og myndighetene er opptatt av at aktørene holder seg lojalt til reglene, og det regner jeg med at TRN nå gjør, sier sekretariatsleder Wenche Jacobsen i MFU til Kampanje.

Hun bekrefter at MFU og TRN har hatt møter i sakens anledning og opplyser om at TRN tar saken alvorlig.

- De er på ballen. Den dialogen vi har etablert med TRN nå, viser at de tar vedtaket på alvor, selv om det måtte fellelse tre ganger til, sier hun.

MFU følger ikke opp saken videre, siden saksgangen begrenser seg til at klager følges opp og resulterer enten i et vedtak om det er i tråd med eller i strid med retningslinjene.

- MFU har jo tidligere blitt kritisert for å frikjenne for lett, er dette nye takter?

- Nei, det er det ikke, retningslinjene har vært uendret hele tiden, avslutter hun.

Les også: Tapte klagesak - angriper utvalg