Matbransjens faglige utvalg (MFU) behandler klager på markedsføring av usunn mat og drikke mot barn og unge. Denne gangen er det en utstilling på Oslo Lufthavn Gardermoen som har havnet under utvalgets lupe. Utstillingen er for Cloetta-produserte Ahlgrens biler, og det er Cloetta sammen med Travel Retail Norway som er innklaget.

- Cloetta som leverandør av godteriet Ahlgrens bilar må endre sin markedsføring. Det er ikke anledning til å ha utstillinger i butikk med design som er særlig oppmerksomhetsvekkende for barn, som eksempelvis en stor og smilende lekebil. Travel Retail Norway fjerner nå slikt display, sier MFUs sekretariatsleder Wenche Jacobsen.

Vedtaket er ikke ulikt det mot Ferreros butikkutstilling av Kinder-sjokolade, som også ble felt.

Les mer: - Ulovlig barnereklame

MFU har tatt stilling til om eksponeringen av Ahlgrens biler er særlig rettet mot barn, og dermed i strid med retningslinjene. Utvalget har også tatt stilling til om det er snakk om alminnelig oppstilling av produkter, som ikke rammes av retningslinjene.

«Med en farverik, stor og smilende bil som eksponeringsenhet mener Utvalget at oppstillingen ikke er å anse som alminnelig. Utvalget vurderer at en bil som er utformet slik, er særlig oppmerksomhetsvekkende for barn. Utvalget er derfor av den oppfatning at eksponeringen er særlig rettet mot barn under 13 år, jf. Utvalgets retningslinjer punkt 2 og således i strid med retningslinjene,» skriver utvalget i vedtaket.

Administerende direktør Håkon Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway sier de tar vedtaket til etterretning.

- Dette er en elegant balansegang i de kampanjene som gjennomføres. Vi tilstreber oss å holde oss innenfor retningslinjene og lovverket. Her var det en bilprofilering i materiellet som ble brukt som henger sammen med produktet som markedsføres og eksponeres. Vi tar det til etterretning, sier han til Kampanje.

- Var dette et enkeltstående tilfelle?

- I vår drift har vi 40-50 kampanjer pågående hver måned innenfor forskjellige kategorier. Det er et høyt aktivitetsnivå i våre butikker.

- Er dere enig i vedtaket?

- Det har jeg ingen kommentar til. Vi forsøker å forholde oss til retningslinjene som er gjeldende.

Cloetta skriver i sitt tilsvar til klagen at de er «særs bevisst sitt ansvar å opptre varsomt i forhold til markedsføring mot barn og unge, og etterfølge de retningslinjer for markedsføring av mat og drikke rettet mot barn som en samlet bransje».

De mener imidlertid at Ahlgrens biler ikke er ment å særlig appellere til barn eller unge, men er rettet mot unge voksne med en målgruppe fra 20 år og oppover. De mener også at eksponeringen er representativ for hele taxfree-kanalen og dermed ikke skiller seg ut i miljøet.

«Cloetta ønsker å forsikre om at vi til enhver tid er vårt ansvar bevisst, og utviser spesiell varsomhet i forhold til eksponering av våre produkter. Vi ønsker derfor å beklage om forbrukeren i dette tilfellet opplever plasseringen som uheldig. Vi kan forsikre om at vi også i fremtiden vil være en ansvarlig aktør som følger de gitte retningslinjer», avslutter de.