Kira Brown Augdal (8) er en jente fra Asker som for ett år siden fikk diagnosen DIPG – en svært aggressiv og nærmest uhelbredelig svulst i hjernestammen. Kira døde nesten i januar i år. Norsk helsevesen har gitt henne opp, og familien har reist til Mexico for privat immunterapeutisk kreftbehandling. Etter flere behandlinger der har svulsten minsket noe og Kira er bedre. TV 2 og VG har laget flere saker om den kreftsyke åtteåringen.

Behandlingen i Mexico er dyr og vil koste rundt 3,5 millioner kroner. Derfor satte venner av Kiras familie i gang en innsamlingsaksjon da de dro til Mexico. Hittil har de klart å samle inn rundt 2,2 millioner kroner. Fredag denne uken går den veldedige musikkfestivalen Fierce av stabelen i Asker. Konserten er et av flere tiltak for å skape oppmerksomhet rundt barnekreft og for å samle inn penger Kiras kreftbehandling. Festivalen slet med å få på plass en festivalplakat. Men så spurte foreldregruppa fra Kiras skole om andreklassen ved Grafisk design på Noroff kunne hjelpe til.

Da skjedde det ting.

Studentene fikk ett døgn på seg til å komme opp med plakatdesign til festivalen, og blant fem plakatkonsepter ble ett valgt ut. Caroline Mathilde Kjær Hansen (27) ville lage ett design basert på en ropert - det skulle stå frem og fange oppmerksomheten.

- Jeg ville at designet mitt skulle rope høyt for øyet. Tanken bak er at plakaten skulle få oppmerksomhet, og at man skal kunne se den på lang avstand, forteller design-studenten om konseptet sitt.  

- Carolines konsept traff blink
Det fanget oppmerksomheten til prosjektleder for musikkfestivalen, Vigdis Hvaal, og faglærer i grafisk design ved Noroff, Charlotte Bergslien. Sammen var de enige om at Caroline sitt konsept var det beste blant de fem konseptene som ble presentert.  

- I samråd med Charlotte valgte vi «ropert-plakaten» fordi vi oppfatter den som tydeligst, med størst blikkfang og den gjør jobben den er satt til – smart design som trekker blikket til seg, forteller prosjektleder og medlem av foreldregruppa, Vigdis Hvaal, til Kampanje.

- Carolines konsept traff blink som konsertplakat med blikkfang ved bruk av elementer som diagonale linjer og farger. Dette gir et inntrykk av liv og lyd, legger faglærer Bergslien til.

- Noe av det viktigste man kan gjøre
Etter og ha sittet knappe to uker på skolebenken, kom Vigdis Hvaal innom Noroff og presenterte oppgaven som ventet studentene. Det var frivillig om studentene ville bidra, men alle var lystne. Å få muligheten til å lage design for en viktig sak, var noe elevene satte stor pris på.

- Man blir veldig påvirket av det man ser rundt seg. Å lage design for veldedige formål er noe av det viktigste man kan gjøre, synes jeg. Det er viktig å legge mer i design som er laget for å utgjøre en forskjell, forteller Caroline Mathilde Kjær Hansen.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Alle bidro: Andreklassen ved Grafisk design på Noroff fikk ett døgn på seg til å lage ulike forslag til plakatdesign for festivalen Fierce, som arangeres til inntekt for behandlingen av kreftsyke Kira (8) fredag.

- Studentene får en unik opplevelse
Egentlig skulle studentene ha jobbet med en obligatorisk magasinoppgave, men Noroff så på oppdraget som en god anledning til å formidle viktigheten av hvordan design kan ha en innvirkning på verden.

- Det har alltid vært en del av kulturen i Noroff-systemet å ha en bransjenær faglig opplæring, så oppgaver som dette er helt innenfor normalen. Studentene får en helt unik opplevelse av hvordan det fungerer å jobbe for en kunde rett fra skolebenken. Desto flere slike oppdrag vi får jo bedre er det, forteller faglærer Bergslien.

De siste to dagene har Caroline Mathilde Kjær Hansen finpusset designet på plakaten. Nå er den klar for å tapetsere Asker, der festivalen finner sted neste lørdag.

Kommunikasjonssjef i Kreftforeningen, Erik Vigander, synes det er flott at skoler og studenter bruker sin kunnskap og engasjement på denne måten.  

- Det er jo en vinn-vinn situasjon ved at studentene får prøve seg «ute i virkeligheten», og at de kan hjelpe å fremme viktige saker. Vi har veldig god erfaring med å samarbeide med studenter, sier Vigander.

- Oh this fills my heart with joy!
Kreftsyke Kira har blitt mye omtalt i norske medier i våres. Hun lider av en sjelden kreftdiagnose kalt DIPG. Den er veldig aggressiv og nærmest uhelbredelig.

Da cellegift-behandlingen i Norge ikke gav noen resultater for Kira, så foreldrene etter andre alternativer. I Mexico fant de en alternativ behandlingsform, men staten var ikke villig til å støtte familien økonomisk for å gjennomføre den eksperimentelle behandlingen.

Etter flere behandlinger i Mexico har hjernesvulsten minsket noe, og Kira er på bedringens vei.

Men behandlingen i Mexico er langt fra gratis. Det vil koste opp mot 3,5 millioner kroner. Musikkfestivalen i Asker er ett av tiltakene venner av familien til Kira har satt i gang for å samle inn penger til behandlingen. Hittil har de fått inn 2,2 millioner kroner.

Som respons til Noroff-studentenes arbeid for Kira, la moren ut følgende på Facebook: «Oh this fills my heart with joy. Tusen hjertelig takk, dere!»

- Takknemlig for at de svingte seg rundt
Ifølge Vigdis Hvaal er Kiras foreldre mektig imponert over innsatsen til studentene. De synes alt det frivillige arbeidet som legges ned for Kira er overveldende.

Vigdis Hvaal og resten av foreldregruppen er også veldig takknemlig for innsatsen Noroff la ned. 

-Vi er veldig takknemlig for at de svingte seg rundt for oss. Vi var imponerte over resultatene. Studentene satte oss egentlig i en ganske umulig situasjon fordi alle konseptene var så fine, sier Hvaal