I 2012 ble Statoils tidligere bensinstasjonskjede Fuel & Retail kjøpt opp av kanadiske Couche-Tard. Kjøpet inkluderte retten til å bruke Statoil-navnet fram til 2021, men allerede neste år vrakes både navnet og flere av designelementene som har satt sitt preg langs norske veier.

Fra mai 2016 vil Statoil-stasjonene i Skandinavia, Baltikum, Polen og Russland døpes om til Circle K. Dette merket vil erstatte Couche-Tards eksisterende kjedenavn i USA og flere andre land verden over, som er Mac's, Circle K og Kangaroo Express, i tillegg til Statoil-merket. Provinsen Quebec i Canada vil beholde selskapets Couche-Tard-brand på grunn av spesielle forhold i dette markedet, skriver selskapet i en pressemelding.

- Gjør oss sterkere
- Det å bruke ett globalt varemerke vil gjøre oss sterkere, styrke vår kultur og hjelpe oss med å gjøre dagen litt bedre for våre kunder, sier Couche-Tards konsernsjef Brian Hannasch.

- En viktig grunn til å kjøpe SFR var å etablere en posisjon i Europa og skape en plattform for videre vekst i regionen. Ett globalt merke vil gjøre det lettere.

Den som skal lede merkeendringen fra Statoil Fuel & Retail til Circle K i Europa er Jacob Schram, Group President Europe. 

- Det å bli en del av det nye, globale Circle K-merket er en stor mulighet for oss. Ved å bringe vårt internasjonale lag av kjøpmenn enda tettere sammen, kan vi akselerere utviklingen av vår virksomhet i Europa, sier Schram.

- Beliggenhet som gjelder
Retail-ekspert Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI er overrasket over at det kanadiske selskapet har valgt å gå for en helt ny logo.

- Den omprofileringen kommer til å bli svært dyr, sier han til Kampanje.

Likevel tror han ikke kundene kommer til å flykte.

- Det er beliggenheten som gjelder, og de mister ikke beliggenheten av denne grunnen. Nordmenn venner seg til alt. Før het det BP og Norol, nå heter det Statoil. Vi tåler dette, men det tar tid og koster penger.

- Må smake på navnet
Heller ikke rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen tror Circle K vil få store problemer med kundene sine.

- Det spiller ingen rolle for folks kjøpsadferd. Mange har stasjonskort, og det kortet vil bli kompatibelt med det nye. De vil sikkert også kjøre introduksjonstilbud for å holde på kundene. Dessuten handler folk bensin i nærheten av der de bor. Dette vet oljeselskapene veldig godt, og det vet også reklamebyråene som forvalter merkevaren, sier han.

- Hva synes du om det nye navnet?

- Jeg må smake litt på det før jeg kan si noe om det.

- Klinger Cirle K-koppen like bra som Statoil-koppen?

- Ja, etter hvert. Er det så bra å ha «stat» i navnet da? Stat og kommune er ikke noe som klinger dyktig og innovativt.

Statoil-dråpen består
Couche-Tard har beholdt rettigheten til den karakteristiske «Statoil-dråpen», som akkompagnerer kjedens «subbrand» for drivstoff kalt Miles.

- Statoil er en fantastisk sterk merkevare i alle markeder vi er i. Å rokke ved det innebærer en risiko, men det er ikke noe nytt sier Pål Heldaas, Senior Director Communications i Statoil Fuel & Retail, til Kampanje.

Han viser til selskapets historie, fra starten under navnet Mil på 1920-tallet, til BP på 1940-tallet, og deretter Norol før Statoil-navnet ble tatt i bruk.

- Hver gang er utfordringen at vi må skape en kundeopplevelse som gir merkevaren det innholdet den skal ha. Den jobben er vi godt rustet til å gjøre, sier Heldaas.

I dag er 3.000 Statoil Fuel & Retail-ansatte samlet på Telenor Arena for å lære mer om den nye kurset til selskapet.