Hvor er du i verden? De fleste ledere vi møter sier de ikke har oversikt over markedsutviklingen og er usikker på hvor rustet de er til å møte den. Selv i konkurransedrevne Milano er historien den samme som i Skandinavia. At markedet er blitt mer uforutsigbart, og de vet ikke hva de skal gjøre. Det fikk vi høre da Kristjan Hauksson fra SMFB Engine inviterte oss med på å holde en MasterClass session om disruptiv innovasjon for italienske toppledere (Executive Club). 

Etter flere tiår med inkrementelle justeringer (som de er blitt knall gode på) kjenner mange ledere på at de trenger en annen type organisasjon som må tenke nytt og takle mer dynamikk. Noen stiller til og med spørsmål med egne evner. At markedet trenger en ny type ledere. Å bygge en digital avdeling med en ung digital sjef var ikke nok, for nå er alt digitalt. Det heter ikke lenger digital markedsføring, men markedsføring. Heller ikke digital distribusjon, men distribusjon. Og snart er det vel ikke digital direktør heller, men direktør. 

En direktør sa; Vi liker ikke at det vi har perfeksjonert de siste tiårene utfordres med nye digitale forretningsideer vi ikke liker, og kanskje er for gamle til å forstå. Sånn er det, det er slik det føles!

Så vi ga dem tre råd for å komme igang med å tenke anderledes? 

Først og fremst er det greit å nevne at store vestlige selskaper flest ikke er i trøbbel. De har aldri tjent så mye penger som de gjør nå. De har slått global bnp med 30% siden 1980. Og, kanskje det heller ikke er så vanskelig å tenke anderledes som de frykter. Her er tre enkle råd vi gav for å få dem i gang. 

En god start er å vite om man er i trøbbel eller ikke. Det er fire faser som avdekker hvor du er. Litt enkelt forklart under: 

- Alt er som før. Det finnes fremdeles bransjer som ikke utfordres på samme måte som andre, og hvor markedsutviklingen er relativt kjent, og det er mer konvensjonelle metoder som kan benyttes. Vinmonopolet er et godt eksempel på det. 

- Nisjeaktører introduserer seg med ny forretningsmodeller eller tekniske løsninger. Det er gjerne lite volum, de går gjerne i tap. De merkes ikke på bunnlinjen. 

- Nisjeaktørene vokser fort. Man må erkjenne at de tar markedsandeler, men utfordringen er at man ikke kan svare med samme mynt, og at de har en enorm fart. Tradisjonelle markedstiltak virker ikke.

- Tippingpoint. Den eller de nye aktørene redefinerer markedet og tar oss igjen. Plutselig fremstår vi som umoderne og kundene velger deg bort. Da er det kanskje for sent til å snu. 

Skal du lage nytenkende ideer selv må du være åpen for kreative tanker. Det er ikke lett. Folk flest er skeptiske til kreativitet. Det er helt normalt, vi er programmert slik. Mest fordi det innebærer usikkerheter og risiko, og det er hjernen vår programmert til å unngå.

Hadde alle vært glad i risiko hadde vi neppe overlevd som rase. Ved å lære om hva kreativitet er faller heldigvis mye på plass, og garden går ned. Kreativitet er ikke så risikofylt som man tror. Og en ting til, det er forskjell på kreative evner, men vi har erfart at alle kan tenke anderledes, gode ideer kommer fra dem du forventer minst av. 

Man blir ikke god til å spille piano selv om man kjøper ett. Hvis målet er disruptiv innovasjon trengs det mye øvelse, eller flaks. Vi bruker workshops som kan gjentas mange ganger. Vi snakker ikke om ukomfortable holde-i-hender øvelser og post-it lapper, men workshoper hvor ledere bruker kreativitet til å se anderledes på forretningene sine. Og blir inspirert av ulike kreative og digitale miljøer og caser. Det er gøy og konkret. Det er perfekt avbrekk på ledersamlinger, og blir gøyere for hver gang man gjennomfører. 

Så enkelt kan man komme i gang. Så slipper man å føle seg utdatert, og kanskje man oppdager at det er spennende å tenke anderledes. 

Skrevet og gjennomført av Kristjan (Smfb Engine) og John (Supertanker)