NorgesGruppen flytter reklamekronene fra tradisjonell massekommunikasjon til forbrukerinnsikt. Innsikten brukes for å ha persontilpasset dialog med kundene, fremfor å rope ut til massene. 


NorgesGruppen, som blant annet inkluderer Meny, Spar, Kiwi og Joker, flytter reklamekronene fra massekommunikasjon til forretningsanalyse, kundeinnsikt og en-til-en dialog.


– Det handler om å gi kundene det de vil ha, sier markeds- og analysedirektør i NorgesGruppen, Truls Fjeldstad.


Prioriterer brukertilpasset kommunikasjon
Samtidig som opplaget til papiravisene stuper og lineær TV erstattes, velger Norges største dagligvaregruppe å satse på dialogmarkedsføring og brukertilpasset kommunikasjon.


– Vi møter konkurranse overalt. For at vi fortsatt skal være relevante, må vi tenke nytt for at kundene skal oppleve enkel, billig og rask hverdagshandel, sier Fjeldstad.
Det er ifølge Fjeldstad viktig å kartlegge hva man trenger av kunnskap for å være i stand til å levere bedre produkter til kundene.


– Hvis en oppdager at virksomheten trenger mer innsikt for å lykkes, kan svaret ligge i de store datamengdene, sier han.


Satser på massepersonalisering
Fjeldstad har jobbet med lojalitetsprogrammet Trumf fra starten av og har bearbeidet såkalte «store data» lenge før Big Data ble et buzzword. Som markeds- og analyseansvarlig i Norges største dagligvaregruppering har han tilgang til data om svimlende 1,9 milliarder kjøp i året.


– Denne innsikten bruker vi til å plassere produktene i butikkene etter hvordan våre kunder handler, og til å utvikle personalisert kommunikasjon. Vi har kommet langt i å gjøre om massekommunikasjon til massepersonalisering, sier han.


Gir enklere hverdagshandel
NorgesGruppen benytter forretningsanalyse for å skape en best mulig handleopplevelse. Fjeldstad tror de neste fem årene vil by på en rivende teknologiutvikling og at utfordringen handler om evnen til å tilpasse seg den nye konkurransesituasjonen.


– Nordmenn er framoverlente når det gjelder å prøve ut ny teknologi, og vi begynner å bli vant til at tingene våre tenker for oss. For å fortsatt være relevante jobber vi derfor med løsninger som gir kundene våre en enklere, billigere og raskere hverdagshandel, sier han.


Et godt eksempel på dette er Min Meny-appen som har mer enn en halv million nedlastninger. Appen er både en intelligent personalisert handleliste og en tilbudskilde med kuponger som er tilpasset hva man pleier å handle.


Flere flytter reklamemidlene
NorgesGruppens er ikke det eneste selskapet som har begynt å flytte budsjettmidler fra tradisjonell reklame til forretningsanalyse, kundeinnsiktsverktøy og en-til-en personalisert dialog. Erfaringen så langt er tydelig:


– For å lykkes må du ha respekt for hva kunden vil ha. Hvis vi skaper for mye støy er det lett å «skru oss av». Derfor er det viktig å finne områder der både kunde og leverandør kan tjene på situasjonen, sier markeds- og analysesjefen.


Fruktbart samarbeid
For NorgesGruppen er det ikke et poeng å ha tilgang på mest mulig data, det handler om å finne akkurat den informasjon som skaper verdi. Selskapet har derfor samarbeidet prosjektbasert med SAS Institute i flere år, hovedsakelig med utarbeidelsen av intelligent kundeinnsikt, analyser og bistand til å heve den interne kompetansen i NorgesGruppen.

 

– Det som er så bra med SAS Institute er at de fortsatt definerer seg selv som et analyseselskap som tilbyr programvare, og har derfor mer kompetanse å by på enn konkurrerende programvareselskap, avslutter han.


Er du interessert i å vite mer om hvordan du kan få dybdeinnsikt om kunder og forutse hvilke markedsføringstiltak gir størst effekt? Håndboken Customer Intelligence in the Era of Data-driven Marketing gir deg tips for mer salgsutløsende og lojalitetsbyggende markedsføring. 


Kunne du tenkt deg en kartlegging som vurderer ditt arbeid med kunders tilfredshet, lojalitet og engasjement? Du gjør det selv på 25 minutterog får samtidig presentert beste praksis på hvordan man inkluderer dataanalyse i markedsstrategien.