Med en medieomsetning på 3,15 milliarder i 2013 befester GroupM sin posisjon som Norges definitivt største aktør på byråsiden og gruppen ligger drøye milliarden foran konkurrentene Dentsu Aegis og Omnicom.

- Størrelsen i seg selv er ikke det sentrale for oss, sier Martin Bentzen, administrerende direktør i MEC.

Tar hver tredje krone..
Men det er liten tvil om at det ligger mer enn prestisje i år være størst i mediebyråmarkedet målt på omsetning. Store volumer gir gode betingelser i mediene og stordriftsfordeler. I Norge i dag er det fem store, internasjonale kommunikasjonskonsern som konkurrerer om å rådgi og plassere penger i norske mediekanaler på vegne av annonsørene. Disse er WPP/GroupM, Dentsu Aegis, Omnicom, Publicis og Interpublic.

Medieomsetningen på 3,15 milliarder gir byrågruppen Group M, som består av byråene Maxus, MEC, Mediacom og Mindshare, en markedsandel på hele 33 prosent i 2013.

Deretter kommer Dentsu Aegis og Omnicom som ligger dønn likt med en omsetning 2,06 milliarder kroner, mens Publicis med sine byråer Starcom og Zenith kommer flere hakk bak med en medieomsetning på 800 millioner kroner, men likevel foran Interpublics mediebyrå, IUM, som hadde en omsetning på 740 millioner kroner.

... men konkurrenten vokser mer
Største vekst i medieomsetning har imidlertid Dentsu Aegis. Byrågruppen til Paal Fure økte i 2013 salgsinntektene med 400 millioner kroner og vokste dermed med 26 prosent. Omnincom slo også markedsveksten i fjor på 6,5 prosent med sin vekst på snaue ti prosent. Omsetningen til Omnicom økte med 179 millioner kroner, mens omsetningen til Publicis endte flatt på rundt 800  millioner kroner om en sammenligner 2012 med 2013.

Group M er den grupperingen som utvikler seg svakest og fikk en tilbakegang på tre prosent eller rundt 100 millioner kroner.

- Vårt mål er å levere kvalitet og bidra til lønnsomhet for våre kunder, men det er klart at det å forvalte hver tredje krone gir oss et fantastisk overblikk på tvers av bransjer og medieflater. Nå bygger vi et enda sterkere GroupM, for å sørge for at våre kunder kan høste fordeler innen innkjøp, kompetanse og teknologi, sier Martin Bentzen, administrerende direktør i MEC i en resultatmelding.

Tall isolert for de enkelte byråene oppgis ikke av Group M på nåværende tidspunkt, men det er grunn til å tro at Mec er det byrået som faller mest som en følge av tapet av Norgesgruppen til nettopp Dentsu Aegis. Mediacom holder seg stabilt, mens Mindshare, som er det siste store byrået i Group M, vokser en god del. 

Øker overskuddet
Mediedirektør i Mindshare Per Toset trekker i resultatmeldingen frem Group Ms sterke digitale posisjon.

- Veksten vår på digitale flater er sterkere enn resten av markedet, og på web-tv er nå markedsandelen til GroupM nærmere 50 prosent. De siste tre årene har vi som gruppe også vært ledende i å drive frem markedet for datastøttede målgruppekjøp og nå ser vi virkelig at det løsner, sier Per Toset

Den samlede byråinntekten i Group M endte på 233 millioner, rett under fjorårets 235 millioner, mens resultatet før skatt steg med åtte prosent til 25,2 millioner.

- En resultatmargin på 10,8 prosent er lavere enn vi ønsker oss, men vi gleder oss over at vi klarer å drive sunn forretning i et marked med høy konkurranse og press på marginene, sier Ruben Søgaard, administrerende direktør i MediaCom.

Søgaard mener produktspekteret til mediebyråene blir stadig bredere og at inntektene i stadig mindre grad er «knyttet direkte til medieomsetningen».