Har du noen gang Googlet deg selv? De fleste arbeidsgivere «Googler» kandidater før de kaller inn på intervju. Det som vises i Googles søkeresultater kan være førsteinntrykket en potensiell arbeidsgiver får av deg. Du har kun én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk!

Mange trekker på smilebåndet når ordet «blogg» nevnes. Blogging er liksom ikke noe man driver med i studie- eller jobbsammenheng. Det er synd. Kreativ og kritisk skriving (som jo blogging egentlig er) er blant de viktigste egenskapene du trenger for å lykkes på skolen og i arbeidslivet. I dette innlegget skal jeg gi deg seks råd om hvorfor alle studenter som ønsker drømmejobben bør blogge. Her er de seks rådene:

  • Du tar kontroll over ditt eget navn i Google
  • Du lærer deg et publiseringssystem
  • Du får øvelse i å skrive og kommunisere
  • Du får mulighet til å utforske potensielle interesser
  • Du får øvelse i digital markedsføring
  • Du vil oppleve ting du ikke forutså

Når du oppretter en blogg i ditt eget navn, så blir bloggen raskt den viktigste siden om deg på internett. Plutselig er bloggen det første en potensiell arbeidsgiver ser når de søker opp navnet ditt. Du avgjør hva førsteinntrykket skal være. Du kan laste opp en video, en tekst du er stolt av eller noe som er relevant for den jobben du ønsker deg!

Hvis bloggen din ikke vises når noen søker etter navnet ditt på Google, opprett en «om deg» side på bloggen og sørg for at bloggen følger rådene for god søkemotoroptimalisering. Det er enkelt! Hvis du vet hvordan du får navnet ditt til å rangere høyt i Google for ditt eget navn, så er det enklere for deg å få et evt. firma eller et produkt til å rangere godt i søkeresultatene.

En blogg gir deg innsikt i hvordan du blir synlig på nett.

En blogg administreres på lignende måte som et hvilket som helst nettsted. Når du setter opp en blogg tvinges du til å lære WordPress eller et lignende publiseringssystem for web(Content management system eller CMS). Når du kan kan WordPress, så er det enkelt å lære hvordan andre systemer fungerer.

I 2014 bør alle som jobber med noe som involverer bruk av datamaskin og internett ha grunnleggende kjennskap til et publiseringsverktøy (WordPress, Tumblr o.l.) . Anita Krohn Traaseth, den nye «Sjefen» i Innovasjon Norge, sier følgende om å lære seg bloggeverktøy: «Lære deg applikasjonene og prøv deg frem«.

En blogg gir deg innsikt i nyttige verktøy som du får bruk for senere.

Du må øve hvis du skal bli god på noe. Det gjelder også skriftlig formulering eller presentasjonsteknikk. Evnen til å kommunisere skriftlig(og muntlig) er viktig i enhver jobb – spesielt i yrker der det i større grad kreves at man kommuniserer med folk i andre land. Kommunikasjonen foregår ofte skriftlig i chat, e-post og andre digitale kanaler. En person som er flink til å formulere seg skriftlig er ofte dyktig til å strukture og kommunisere ideer med andre mennesker. Er du god på å skrive har du en konkurransefordel.

En blogg fungerer som en treningsarena for skriftlig kommunikasjon.

Mange studenter har ingen anelse om hva de ønsker å jobbe etter studiene. Mange sier at de ikke har noen ideer! Det er helt OK! De fleste finner ut hvilken retning de ønsker å satse på i løpet av studiene. Noen oppdager når de begynner å jobbe at yrkesvalget ikke passer for dem. Ved å begynne å skrive tidlig tvinges du til å utforske tanker og interesser skriftlig. Ved å skrive offentlig, så er det større sjanser for at du får kommentarer og innspill på tankene dine. Det kan virke skremmende for mange, men I mange tilfeller kan det gjøre det enklere å velge riktig yrke på et tidligere tidspunkt. Hvis du holder ut i mer enn et år, vil du oppdage at andre personer med samme interesser vil finne deg. Du vil få tilbakemeldinger og kommentarer og det du bygger et nettverk av folk med sammenfallende interesser som deg selv.

En blogg fungerer som en sandkasse der du utforsker interesser og karrierevalg. I tillegg blir det enklere å bygge nettverk.

En viktig del av digital markedsføring er webanalyse. Hvis du har satt opp din egen blogg, har du også mulig til å implementere et webanalyseverktøy på bloggen. En helt ny verden vil åpne seg. Du kan se hvor mange som leser det du skriver, hvilke innlegg som er mest populære og hvordan folk finner bloggen din. Kunnskap om webanalyse gir deg et godt grunnlag for å jobbe med digital markedsføring i store og små firmaer!

En blogg gir deg innsikt i hvordan du måler effekt på nett.

Blogging passer ikke for alle. Personlig forstod jeg ikke blogging før etter cirka to år med blogging på ulike steder. 99 prosent av alle blogger forsvinner i løpet av ett år. Hvis du fortsetter å blogge over tid så vil du oppleve ting du ikke hadde forventet. Her er noen personlige eksempler:

I 2003 startet jeg min første blogg. Jeg forstod ikke hvorfor.

I 2008 skrev jeg et blogginnlegg om valgkampen i USA. Det endte opp med at jeg hjalp Sindre Beyer og Pia Gulbrandsen i Arbeiderpartiet med valgkampen i 2009.

I 2010 analyserte jeg Old Spice-kampanjen i USA. Det gjorde meg plutselig til «expert» på sosiale medier.

Steven Macdonald skrev sitt første blogginnlegg på Hurtigrutens webteam blog i 2010. Siden den gang har han blitt forsøkt rekruttert til firmaer i Japan og Maldivene(!). I dag skriver han for en rekke kjente firmaer rundt i verden og regnes som ledende ekspert innenfor SEO og innholdsmarkedsføring.

Takin Kroop begynte å blogge da han gikk på markedshøyskolen og jobber i dag for Fanbooster. Han har skrevet om hvordan han gikk frem for å få jobb her.

Lasse Mila var så frimodig at han skrev en jobbsøknad på sin egen blogg. Jeg antar at han blir kontaktet av en rekke firmaer som ønsker å ansette han.

Det er mange gode grunner til å blogge. Blogging passer ikke for alle, men alle studenter som ønsker drømmejobben bør bare gå igjennom prosessen med å sette opp en blogg, lage en «om meg» side, sette opp Google Analytics og skrive et blogginnlegg. Man trenger ikke å blogge ofte og det kan godt hende at det stopper med kun noen få blogginnlegg, men ved å gjøre dette viser man potensielle arbeidsgivere at man har evnen til å lære seg nye ting og gjennomføre.

Evnen til å tilegne seg kunnskap og raskt omdanne kunnskapen til handling er den ultimate konkurransefordel.

Karl Philip Lund jobber med interaktiv markedsføring, noe han ofte skriver om i aviser og tidsskrifter og på bloggen Stammen.no. Han underviser på Markedshøyskolen og jobber for selskaper som Smartcare, Rørkjøp og Netthandelen.