I dag ble boken «Northug – en familiehistorie» gitt ut på Aschehoug forlag. Boken er skrevet av den tidligere NRK-journalisten Sverre M. Nyrønning og tar blant annet for seg tiden etter at Petter Northug i mai i år kjørte bil med promille, kolliderte og stakk av fra en kamerat som satt i passasjersetet. I boken røpes det blant annet at Northug hadde en promille på 1,65 i gjerningsøyeblikket, noe som ikke har vært kjent tidligere. Det kom også frem at skistjernen kjørte i 80-90 km/t i en 40-sone. På Twitter kom førstelektor ved Markedshøyskolen, Kjell Terje Ringdal, tidligere i dag med rosende omtale av PR-arbeidet Northug og hans støtteapparat gjør med bokutgivelsen.

«Northug med ny bok. Spin av høy klasse. Kommer elendigheten i forkjøpet. Bør legges opp som pensum i krisekommunikasjon», skriver Ringdal.

Han utdyper overfor Kampanje:

- Det er interessant å se at det tenkes rundt skiløperen. Man håndterer en utrolig trist og komplisert situasjon på en god måte, ved at man ikke kommer på defensiven. Man er den som leverer stoff, som er på banen. Dette er en «Rocky-manøver», en rehabilitering av en som lå nede, og av et nasjonalt ikon, sier Ringdal, med henvisning til 80-tallsfilmene om boksehelten Rockys vei mot toppen.

Forfatteren: Sverre M. Nyrønning lanserte i dag boken «Northug - en familiehistorie» på Aschehoug forlag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

- Klok håndtering av krise
På forsiden av boken ser vi Petter Northug i en uskyldshvit genser med en like hvit skjorte under. Han står med en lykt i hånden som lyser opp i mørket som omgir ham, og i bakgrunnen ser vi en gårdsbygning med en krans rundt døra. Det første som møter leseren idet hun blar om, er hele familien Northug som ser ut til å være i ferd med å innta desserten etter julemiddagen.

- Hadde det ikke vært for fyllekjøringen ville det kanskje ikke vært dette bildet man ønsket å tegne av skistjernen, men heller et av «råskinnet» Northug som flekset muskler?

- Jeg skal legge opp dette i neste forelesning på Markedshøyskolen, både i PR, spin og billedanalyse. Dette er interessant. Å skrape i denne overflaten og se hva som skjer. I det perspektivet vil jeg gi honnør for en klok håndtering av krisesituasjonen, sier Ringdal.

- Fungerer forfatteren som en PR-medhjelper for Northug med denne boka?

- Jeg tror hele prosjektet, uavhengig av hvem som er forfatter, er en del av en rehabilitering. Det må sees i lys av reklamefilmene som har gått en stund, som dypest sett handler om å formidle Petter Northugs karakter som folkelig. Hvis man hadde snudd på det og sett hvor galt det kunne ha gått… Petter Northug kunne vært ødelagt som skistjerne hvis han hadde gått i dekning og gjort seg usynlig, nektet og skyldt på andre. Det er mange ting han kunne ha gjort som ville fått ham til å framstå i et annet lys. Jeg tror Northug, selv om folk ikke er begeistret for fyllekjøring, har skaffet seg den sympati som er mulig i den vanskelige situasjonen han er og har vært i, sier Ringdal.

- Dette er historien om «Rocky», om veien tilbake fra grøfta til gull, legger han til.

Gir honnør: - Dette er historien om «Rocky», om veien tilbake fra grøfta til gull, sier Kjell Terje Ringdal ved Markedshøyskolen.  Foto: Morten Holm / Scanpix

- Er med på å definere dagsorden
Ringdal mener det blant annet var et smart grep at promillen ble offentliggjort i boken, og ikke noe som kom frem i mediene.

- Han er på defensiven, men evner å komme på offensiven. Northug er med på å definere dagsorden selv, istedenfor at andre gjør det. Boka kommer først, med sine sidehistorier, og gjør at han har ordet før andre får det.

- Hva med mediene, sier de seg fornøyd med det Northug gir dem?

- Her er alle edru, både medier og publikum, men jeg tror det å håndtere mediene hensiktsmessig gjør at han kommer raskere tilbake. Ingen er blinde, og alle skjønner at når man er i en sånn situasjon, må det tenkes. Her har man tenkt smart, sier Ringdal.

Det har ikke lykkes Kampanje å få kommentarer fra forfatter Sverre M. Nyrønning eller Aschehoug forlag.