Lørdag gikk Schibsted på lufta med sin første lineære tv-kanal i Norge (etter TV+ i 1995, red. anm.), tuftet på suksessen med VGTV. Dermed var Schibsted Media Norge-sjef Didrik Munch en selvskreven gjest da Norges Handelshøyskole (NHH) inviterte til debatt om allmennkringkasting onsdag.

VG har som kjent inngått en eksklusiv distribusjonsavtale med Canal Digital, som har sikret kanalen en attraktiv syvendeplass på kanallisten til Canal Digitals kabel-tv-kunde. Tallene fra den første helgen viste at nesten en halv million nordmenn har vært innom kanalen i minst ett minutt allerede.

Les mer: Så mange så VG på tv

Gjettelek
Debattleder Andreas Wiese utfordret Munch på hvor mye Canal Digital måtte ut med for å sikre seg kanalen eksklusivt i seks måneder.

- Det vil jeg ikke si, svarte Munch, men Wiese fikk god hjelp av av Munchs meddebattanter NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Alf Hildrum.

- Det koster noen titalls millioner for å komme i gang, sa Eriksen.

- Vi fikk 25 millioner for å starte Nyhetskanalen, sa Hildrum.

- Det tror jeg er ganske godt gjettet, sa Eriksen, men møtte en stum Munch.

Heller ikke overfor Kampanje vil Munch røpe hvor god tv-toppsjefene er på å gjette.

- Canal Digital betaler oss penger, men hvor mye vil jeg ikke si så mye om, sier han til Kampanje.

- Er det snakk om 25 milioner?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Vil ikke utfordre TV 2
Det var på NHHs konferanse at rapporten som kartlegger kostnaden TV 2s allmennkringkastingsoppdrag påfører kanalen ble lagt frem. Rapporten viser at TV 2s lønnsomhet lider av at kanalen konkurrerer med NRK på nyheter på den ene siden, og TVNorge om reklamekroner i det kommersielle tv-markedet på den andre siden.

Les mer: Taper stort på TV 2-nyheter

Det fikk NHH-professor Øystein Foros til å lufte tanken om at andre kan fylle allmennkringkastingsoppdraget.

- Man må passe på at man ikke har offentlige støtteordninger som er tilpasset skonummeret til én aktør. Jeg synes det er superspennende det VG gjør på tv. Det har vært en oppfatning at den eneste kommersielle som kan ta allmennkringkastingsrollen er TV 2, men det kan godt hende at det også er VG, sa han.

Men Munch har ikke tenkt å by TV 2 på konkurranse om et eventuelt allmennkringkastingsoppdrag.

- Det har jeg ikke tenkt gjennom. Det er ikke det som ligger oss nærmest akkurat nå, sier han til Kampanje.

- Trenger man to allmennkringkastere?

- Det tror jeg er fornuftig.

- Er det selvsagt at TV 2 blir den andre?

- Selvsagt er det ikke, men jeg har ingen sterk oppfatning om det.

Til tross for at Schibsted satser på lineær tv, levnet Munch under debatten ingen tvil om at han ikke ser en lysende fremtid for mediumet.

- Vi har tidligere prøvd å lage papiraviser for unge. Nå konsentrerer vi oss om å lage aviser for de som faktisk leser aviser. Vi får aldri unge brukere tilbake på papir, og jeg tror aldri vi får de tilbake på analog tv i stort omfang, sa han under debatten.

Bekymret for lokalavisene
Schibsted-direktørens store kjepphest under debatten var NRKs inntreden på territoriumet til konsernets lokalaviser.

- Det å belage seg på annonsekroner fremover blir en umulig øvelse, for de spises opp av Facebook og Google. Da er vi nødt til å ta mer brukerbetaling. Hvis NRK da setter støtet inn og legger om ressursene på lokalstoff til å omfatte mer digitalt, tror jeg det kan bli et kjempeproblem.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, som var sjef for Amedia før han tok over i NRK, insisterte på at han fortsatt ønsker det beste for landets lokalaviser.

- Jeg er bekymret for mangfoldet og for lokalavisene og regionalavisene. Men vi må passe oss for å gjøre noe bare for å gjøre noe. Det er ikke det som vil løse lokalavisenes problem. Deres lesermasse er ganske stabil. Hovedproblemet er at forretningsideen er smuldret bort, sa han.

- Jeg tror vi må diskutere og snakke sammen og se om vi får modeller som kans kape mangfold. Jeg mener NRK bør ha ansvar for mediemangfold i sine vedtekter. Ingen ønsker å ha NRK bare på tv, men når vi har en forretningsmodell unde press, kan vi ikke ha en statlig finansiert aktør som gjør det enda vanskeligere, svarte Munch.