I dag la Mediebyråforeningen frem tall som viser at til tross for sterk vekst i reklamemarkedet, fortsetter fallet i annonsemarkedet for avis. Norske mediebyråer kjøpte reklameplass i dagspressen for 17,6 prosent mindre i september i år sammenlignet med september i 2013.

Les også: Solid start på reklamehøsten

Nå vil bransjeveteran Ingebrigt Steen Jensen og hans reklamebyrå Alle Gutta slå et slag for avisannonsen. Sammen med byråkollega Sondre Nygaard, som har avisbakgrunn, tok han kontakt med markedsrådet i MBL i juni for å få dem til å sponse en storstilt printkampanje.  MBL sa ja, og det første synlige resultatet figurerer i 200 norske papiraviser i dag, onsdag.

- Vi elsker avisannonsen. Den kan bygge profil og gi økt salg. Men folk har en fullstendig gal oppfatning av avisannonsen og vi ønsker å slå hull på to myter; at folk ikke leser aviser lenger og at avisannonser ikke virker, sier de to til Kampanje.

- Alt er ikke annerledes
Selv om Steen Jensen og Nygaard skal bedrive førstehjelp på avisannonsen, proklamerer de to at stuntet ikke er et angrep på digitale annonser eller digitale flater.

- Både reklamebyråer og mediebyråer sier «Alt er annerledes», og at den som ikke skjønner det, er snart død. Du må liksom ha en hashtag, ellers er du dau. Det er ikke alt som virker kult og fantastisk som funker for alle. Husker du QR-koden? Den måtte alle ha. Vi hadde en kunde i byrået som kjøpte søkeordet «renhold Drammen». Han fikk 10 klikk på et halvt år. Det var billig, men ikke lønnsomt, ler Steen Jensen. 

2,9 millioner lesere
Sondre Nygaard har dykket ned i tallene for avislesing og statistikk for hvor annonsørene faktisk plasserer annonsene sine.  Tallene viste at 2,9 millioner nordmenn leser minst én papiravis hver dag. Og mange av de største annonsørene i landet har fortsatt avis som sin viktigste reklamekanal.

- Det skrives jo bare om fall i lesere og annonsesvikt, så folk tror vel nærmest at avisannonsen allerede er død. Og det er jo helt feil. Den er fortsatt størst! De digitale kanalene er jo bra og viktige de også, men fremdeles er annonser i avisen en større kanal enn de andre. Større enn tv. Større enn radio. Større enn Facebok. Større enn Google, sier Nygaard.

Tesen er at de digitale inntektene for mediehusene kommer, men det går for tregt for de fleste. Avisannonsen har dermed ikke utspilt sin rolle, mener de to.

- Langt ifra. De digitale inntektene vokser ikke fort nok, så de alle fleste avisene er i en kattepine. Men vi sier ikke at det er feil å bruke penger i digitale kanaler, altså.
Men, det er feil å snakke som om avisannonsen ikke virker eller eksisterer lenger. Det gjør vi noe med nå, sier Nygaard.

Saken fortsetter under bildet.

Printannonser: Her ser du to av de totalt seks annonsene som skal overbevise annonsørene om at print fortsatt virker.

- Største jeg har jobbet med
Kampanjen består av seks helsider som tilpasses hver enkelt av de 200 avisene som skal ha annonsene på trykk.

- Jeg har vært i bransjen siden 1981 og dette er det største jeg har jobbet med, sier Steen Jensen ubeskjedent.

- Hva får dere ut av dette?

- Dette er ikke en gullgruve for oss, men vi får lage en dritkul kampanje. Dette er en kampanje som har fortjent å komme på lufta. Ingen har "heiet på" avis de siste årene. Det gjør vi nå. En god avisannonse kan gå inn i historien. Da jeg begynte i reklamebransjen, var en helside i Aftenposten det aller gjeveste. Vi vil litt tilbake dit, og vise at avisannonsen ikke bare er levende, men også drita viktig, sier Steen Jensen til Kampanje.

Ble utfordret
Markedsdirektør Hogne Langvatn i Adresseavisen, som også sitter i markedsrådet til Mediebedriftene, kan fortelle at de raskt tente på ideen fra Alle Gutta.

- Alle Gutta utfordret markedsrådet og sa at de så for seg en kampanje som skulle slå hull på mytene om at folk ikke leste aviser lenger og at avisannonsen ikke virker, sier Langvatn til Kampanje.

Blant annet kunne Steen Jensen og Nygaard vise til at flere store annonsører i hovedsak bruker avis som sin annonsekanal.

- Og de som gjør det, gjør det ikke for å støtte avisene, men fordi de har effekt av det, sier han.

Langvatn sier at langt de fleste mediehus erkjenner at de digitale flater er her for å bli.

- Vi ville vise at avisannonser virkelig virker - gjerne i samspill med digitale annonser. De fleste mediehus har jo begge deler, så det er viktig å klare å kombinere.

Han kan fortelle at det er de tre store mediekonsernene som har spleiset på kampanjen

- Alle Gutta jobber ikke gratis, de driver jo butikk. Det er Schibsted, Amedia og Polaris som har tatt de største kostnadene. I tillegg betaler hver avis en viss sum i tillegg til at de har annonseplassen, avslutter Langvatn.