Kei Grieg Toyomasu, tidligere markedsdirektør i Nimber, eller Easybring som selskapet opprinnelig het, tror ingen bransjer er trygge for den nye deleøkonomien.

- Det er nesten ingen grenser for hva man kan koble på én som etterspør en tjeneste og én som tilbyr. Det kan handle om arbeidskraft på småjobber, ledig plass i bil, hus, alle tjenester som går fra person til person og som tidligere måtte organiseres. Da sitter man igjen med mindre ressurser som går til organisering og man får mer igjen, sier Toyomasu som i dag jobber som leder for konsulentene i Schjærven Reklamebyrå.

Les også: -Deleøkonomien kjenner ingen grenser

Aller lengst er det Uber og Airbnb som er kommet. I et større profilintervju med Kampanje Premium sier sjefen for Norden- kontoret i Airbnb, Even Tangen Heggernes, at det nye selskapet «vokser med over 200 prosent i Norge». Det er en vekst selskapet ser både i antall oppførte boliger og i antall tilreisende i år.

- Det vi sier er at vi har over 800.000 boliger på verdensbasis og vi har hatt over 26 millioner gjester siden oppstarten. Det vokser vanvittig raskt, sier Tangen Heggernes, sier Even Tangen Heggernes.

Les mer (krever innlogging): Disruptiv «hotellsjef»

- Imponerende utvikling
Nordic Choice-direktør Bjørn Arild Wisth forteller at de ikke merker den nye konkurransen, men Wisth sier han er imponert over det Airbnb har fått til.

- AirBnB er i dag verdens største hotellselskap dersom man regner om i antall senger og rom. AirBnB har hatt en imponerende utvikling, men kanskje først og fremst er den posisjonen de har fått som en av de mest populære reisenettstedene spesielt imponerende, sier Wisth til Kampanje.

Men foreløpig har ikke Nordic Choice Hotels merket så mye konkurransen fra Airbnb, påpeker han. 

- Den totale tredjepart-distribusjonen, som også inkluderer aktører som Booking.com og Hotels.com, er fortsatt veldig lav i Norden. Men fremover er det klart at nye tjenester som Airbnb kommer til å gi gjestene flere og bedre valg. Vi opplever ikke Airbnb primært som en konkurrent, heller som en fremtidig distribusjonspartner. Vi ønsker alle nye aktører velkommen.

Må skape verdi
- Hvor kommer slaget til å stå når det gjelder overnattinger; pris, produkt eller markedsføring?

- Fremover kommer konkurransen til å stå hverken på pris, produkt eller markedsføring. Vinnerne er de som tilbyr størst verdi for gjestene, og da må en kombinere alle disse tre elementene. Det handler om å skape en personlig og behovstilpasset gjesteopplevelse. Vi tror ikke at det finnes et standardhotell som passer for alle. Derfor  utvikler vi vår portefølje av kjeder og enkelthotell med mål om å dekke de største behovssegmentene i bransjen.

- Opplever dere at tjenesten Airbnb er lovlig?

- Det må myndighetene vurdere. Vi er opptatt av at alle aktører som driver i vår bransje opererer etter de samme betingelsene.

- Taxibransjen utfordres av Uber og Netflix har allerede endret tv-industrien. Hvor mye tror dere en tjeneste som Airbnb kan endre hotell- og reiselivbransjen?

- AirBnB kommer nok ikke til å endre hotellbransjen alene, men summen av alle de nye aktørene som i en eller annen grad distribuerer hotellrom vil være med å endre bransjen. Kampen vil stå om hvem som eier gjesterelasjonen. Her har vi som hotellkonsern en stor fordel fordi vi faktisk møter gjestene våre hver eneste dag. Vi tror at dagens konkurransesituasjon kommer til å endre seg. Det som tidligere ble sett på som konkurrenter kan bli nye spennende partnerskap, og ganske sikkert vil nye konstellasjoner og forretningsmodeller dukke opp.

Ser lyst på fremtiden
Hotelldirektøren i Choice-konsernet tror reiselivet er mer opptatt av teknologisk utvikling enn det mange tror.

- Vi er av en helt annen oppfatning. Våre gjester tar i bruk ny teknologi løpende, de forventer en personlig service lenge før de går inn hotelldøren og de vil ha flest mulig tjenester med minst mulig friksjon. Vi ser lyst på fremtiden og mulighetene som ny teknologi vil gi oss, sier han.

- Hva kan dere som en stor hotellaktør lære av en tjeneste som Airbnb?

- Deres ekstreme evne til å tenke nytt, utvikle en nettside som gjør reisen enkel og oversiktlig og utfordre gamle antakelser om hva som er viktig for gjestene i 2014.