Mandag denne uken: En hel delegasjon thailendere har inntatt NRKs ærverdige styrerom på Marienlyst. De har kommet for å se hvordan ting gjøres i landet som kan bli verdens første til å slukke FM-nettet og gå over til heldigital radio. Det kan skje allerede i 2017, forutsatt at en del krav til dekning og bruk er innfridd. Men thailenderne er ingen sinker selv – de satte i gang digitaliseringsprosessen for et snaut år siden, og håper å selge lisenser for digitalradio allerede neste år. Årsaken til digitaliseringen er at kvaliteten må bli bedre, forklarer Col. Dr. Natee Sukonrat, som er styreleder i det uavhengige organet National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC), opprettet i 2012.

- Folk pleide å høre mye på radio i Thailand, men nå går lytterandelen ned, på grunn av den dårlige kvaliteten i FM-nettet. Vi håper overgangen til digitalradio vil gjøre radio mer populært igjen, sier Natee.

- Digitalradio eneste alternativ
Problemet Thailand sliter med på radiofronten, er at det er uendelig mange radiokanaler i landet. Alle som har en sender kan gå på lufta, derfor fins det mange tusen små lokalradiostasjoner. Disse forstyrrer frekvensene de større kanalene sender på i FM-nettet, ifølge myndighetene. Nå skal problemet løses ved at alle kommersielle og offentlige radiokanaler flyttes over til digitalnettet, mens lokalradiostasjonene får bruke FM-nettet videre.

- Situasjonen i Norge og Thailand er ganske forskjellig. I Norge går man over til digitalradio for å få et bedre og mer mangfoldig tilbud, med flere kanaler. I Thailand kan folk knapt lytte til det analoge nettet, derfor tar vi i bruk digitalradio fordi vi ønsker å løse problemene. Hvis man vil høre på radio, er digitalradio det eneste alternativet, sier Col. Dr. Natee til Kampanje.

Han sier de er her for å lære av Norge hvordan vi løser overgangen fra analog til digital radio.

- Norge er landet i verden som er lengst fremme på dette området, siden det er det første landet som snakker om å skru av FM-nettet. Vi vil ta med oss erfaringene herfra inn i arbeidet med vår politikk på dette området, sier Col. Dr. Natee.

- Vil støte på problemer
Jørn Erik Jensen er en av de norske radioekspertene den thailandske delegasjonen møter i Oslo. Han er mannen som sto i spissen for oppstarten av verdens første 24-timers DAB-kanal i 1995, NRK Alltid Klassisk, og jobber nå som rådgiver for distribusjonssjefen i NRK. Jensen har vært president og er nå styremedlem i den internasjonale radioorganisasjonen WorldDMB, som jobber med å utvikle og promotere den digitale radiostandarden DAB. Dette er standarden både Norge og Thailand har valgt å satse på. Jensen er imponert over fremdriften til thailenderne, men redd for å selge skinnet før bjørnen er skutt.

- De har gått tre skritt framover, og er nødt til å gå ett skritt tilbake. Et eller annet problem kommer de til å støte på, og jeg tror de ikke har sett alle tingene de må løse rent praktisk. Når du skal introdusere DAB i et land må du alle gå i takt, kommersiell og offentlig kringkasting må være helt på linje. Det er det som har vært så fantastisk i Norge, at P4 og NRK har vært kompiser hele veien, mens i Danmark har de sittet i hver sine leire og ikke fått det til. Da går det tregere, sier Jensen til Kampanje.

- Sverige mistet farten
- Du tror lansering i 2018, som Thailand satser på, er litt optimistisk?

- De kan lykkes, for NBTC er et veldig selvstendig organ som ikke trenger politisk backing. Det betyr at de kan gjøre som de vil. Dessuten ser den kommersielle bransjen at de ikke har noe i FM-nettet å gjøre, for det fungerer ikke. De får ikke inn reklameinntekter, sier Jensen.

Han er optimist, men også litt avventende når det gjelder den thailandske digitaliseringen.

- Det kommer til å bli fryktelig spennende å følge dem på nært hold. Men klok av skade er jeg skeptisk til å være overoptimistisk, for jeg har sett så mange tilbakeslag. I Sverige var de for eksempel helt på linje med oss, de startet i 1995 de også, men så tok de et skritt tilbake og stilte spørsmål ved om det var DAB som skulle være standarden. De mistet farten, og nå ligger de langt bak, sier Jensen.

- Pressefrihet med mange kanaler
Den politiske situasjonen i Thailand har vært urolig siden tidligere statsminister Thaksin Shinawatra ble avsatt ved et militærkupp i 2006. I dag er det søsteren hans, Yingluck Shinawatra, som styrer landet, men mange på hennes side frykter at de politiske motstanderne hennes, «gulskjortene», skal ta makten. I verste fall kan det føre til borgerkrig, frykter mange. Col. Dr. Natee tror imidlertid ikke den politiske uroen vil skape problemer for digitaliseringen av radionettet i Thailand.

- Situasjonen har vært slik den er nå i seks eller syv år. Det påvirker ikke vårt arbeid for digitalisering direkte, siden vi er en uavhengig regulator, sier Natee.

Han har tro på at både pressefrihet og politisk mangfold vil være godt ivaretatt i det nye radiosystemet.

- Ja, antallet radiostasjoner vil garantere for pressefriheten. Det vil ikke være mulig for noen part å kontrollere alle sammen. Det har blitt vanlig i Thailand at ulike medier støtter den ene eller den andre siden i politikken, men i det nye, digitale systemet vil denne tradisjonen forhåpentligvis avta. Når vi nå får et godt lisenseringssystem, kan du ikke gjøre det lenger, du investerer for mye i å åpne en radio- eller tv-stasjon til at du kan utnytte den til politiske formål. Jo flere frie tv- og radiostasjoner vi får, jo bedre vil det være for situasjonen i Thailand, sier Natee.