EFTAs overvåkningsorgan (ESA) har i dag godkjent regjeringens forslag til pressestøtte. ESAs vedtak betyr at avisene fra i år kan få pressestøtte når de publiserer sitt innhold på elektroniske plattformer.

- Jeg glad for at ESA har godkjent regjeringens forslag til en ny plattformnøytral pressestøtte. Aviser som lykkes med å omgjøre sine papiravislesere til digitale avislesere har mistet produksjonstilskudd. Dermed har dagens produksjonstilskudd motvirket utviklingen av attraktive digitale tjenester. ESAs godkjennelse betyr at vi nå kan få på plass en sårt tiltrengt modernisering av pressestøtten, som vil bidra til økt innovasjon i mediebransjen, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding.

- Modernisering av det mediepolitiske virkemiddelapparatet gjennom økt likebehandling av mediene, uavhengig av teknologisk plattform, er en viktig målsetning for regjeringens mediepolitikk, fortsetter hun.

Den nye produksjonstilskuddsordningen er såkalt plattformnøytral. Det vil si at den blir gitt uavhengig av hvordan nyhetsinnholdet distribueres.

- For det første innebærer det endrede kvalifikasjonskriter: I den nye ordningen vil ethvert nyhetsmedium – papirbasert eller digitalt – som oppfyller de generelle kvalifikasjonskriteriene kunne motta støtte. For det andre innebærer det endrede fordelingskriter: I den nye ordningen vil alle publikasjoner – digitale og papirbaserte – blir inkludert når fordelingen av støtte skal beregnes, opplyser Kulturdepartementet.

Norge får godkjent planene om å gjøre støtten plattformnøytral, slik at den blir gitt uavhengig av om avisene utgis på papir eller på nett.

- Jeg er glad for at pressestøtten legges om i plattformnøytral retning for å møte utfordringene til et nyhetsmarked i utvikling, sier ESA-sjef Oda Helen Sletnes til NTB.

- Det vil legge til rette for nyhetsproduksjon på nett, noe som ikke minst er viktig for mange av de mindre publikasjonene i Norge, sier hun i en uttalelse.

Administrerende direktør Randi S. Øgrey i bransjeorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening (MBL) er lettet over at ESA ikke har innvendinger mot endringene av den norske pressestøtten.

- Vi har jobbet for dette lenge. Det er positivt at det er endelig avklart. Vi ser fram til at ordningen blir plattformnøytral. Da kan vi bruke ordningen uavhengig av hvordan vi gir ut innholdet vårt. Nå vil pressestøtten jobbe med bransjen og jeg tror mange av våre medlemmer er glad for dette budskapet, sier Øgrey til NTB.

MBL-sjefen ber samtidig kulturministeren opprettholde støtten på dagens nivå og la den nye ordningen virke før regjeringen gjør endringer. Regjeringen ønsket å kutte støtten da den la fram sitt statsbudsjett i oktober, men ga seg i budsjettforhandlingene med Venstre og Kristelig Folkeparti. Senere ønsket regjeringen å innføre et fast støttetak på 40 millioner kroner. Kulturministeren ville også flytte opplagsgrensen fra 6.000 til 4.000 for støtte til aviser som er størst eller alene på sine utgiversteder. Endringene ville rammet Dagsavisen og Vårt Land og flere lokalaviser. Men samarbeidspartiene Venstre og KrF støttet ikke endringen, og i februar trakk Widvey forslaget og endte opp på et støttetak som ikke kan overstige 40 prosent av avisens driftskostnader.