«The Crazy Ones» er tittelen på blogginnlegget til administrerende direktør Andreas Wabø i PR-byrået Geelmuyden.Kiese, som ble publisert fredag, men som spredte seg som ild i tørt gress først tirsdag denne uken. I innlegget greier Wabø ut om såkalt «storydoing», som handler om å leve historien, fremfor bare å fortelle den. «I GK ser alle våre 125 unike mennesker på seg selv som crazy ones. De som tenker dramatisk annerledes. De setter handling foran holdning,» skriver Wabø i innlegget som du kan lese i sin helhet her.

Tilbakemeldingene fra leserne har vært nådeløse, både i sosiale medier og på bloggens eget kommentarfelt. «Jeg har nå lest innlegget tre ganger, og gått gjennom hele det menneskelige følelsesregister: Forvirring. Avmakt. Raseri. Eksistensiell angst. Latterkrampe,» skriver journalist og illustratør Mikkel Grüner i kommentarfeltet. «Ord blir ikke bare fattige, de blir insolvente,» skriver Aftenposten-kommentator Vidar Kvalshaug på Twitter. Flere har lansert innlegget som en kandidat til GKs egen Tåkepris, som belønnes utsagn der meningsinnoldet er svakt, upresist eller uforståelig.

- Treffer en nerve
Tidligere hodejeger, Elin Ørjasæter, nå førstelektor i HR på Markedshøyskolen, var blant de første som twitret om innlegget. «Fascinerende snevert, anti-intellektuelt, tradisjonelt og selvforherligende fra Geelmuyden.Kiese,» skrev hun på Twitter 1. mars. Hun har en teori om hvorfor blogginnlegget har tatt av i sosiale medier.

- Jeg tror grunnen til at den tar av er at det er mange av oss som føler litt på at deler av PR-bransjen selger luft - veldig dyr luft. Og sånn sett treffer han med denne bloggen en nerve for å si det på godt gammelt pressespråk. Den treffer en nerve fordi han viser frem en kjempestor luftballong. Og jeg tror det er derfor denne saken blir så veldig morsom, sier Ørjasæter til Kampanje.

Ørjasæter var kommunikasjonsrådgiver i Burson-Marsteller i 2012.

- Jeg har selv hatt et veldig kort opphold i PR-bransjen, bare to-tre måneder, og har kjent på kroppen journalisters uberettigede hat mot PR-bransjen. Jeg har aldri forstått det. Men det jeg synes er berettiget er noen kritiske spørsmål om mye av det som blir solgt faktisk er relativt dårlige tjenester. Og det er klart at i den sammenhengen, er ikke denne bloggposten så veldig lur.

- Burde de holdt denne filosofien internt?

- Nei, men jeg mener administrerende direktør burde fått hjelp til å skrive. Det er veldig mye annet man skal gjøre i en sånn jobb enn å skrive tekster. Det kan tenkes han er en glitrende strateg og tallknuser, eller god på personal. Men han er ingen god tekstleverandør. Jeg kjenner GK som selskap. De har noen dyktige tekstleverandører som bør komme sjefen til unnsetning neste gang.

- Skjønner reaksjonene
Også tidligere rådgiver i Geelmuyden.Kiese og kommunikasjonsdirektør i SBS Discovery, Svein Tore Bergestuen, har fått med seg reaksjonene på blogginnlegget.

- Kjenner du deg igjen i internkulturen som beskrives i bloggen?

- Jeg lærte ekstremt mye i Geelmuyden.Kiese som jeg bruker hver dag i mitt arbeid. Så har det nok skjedd mye i selskapet siden jeg var der. Jeg tror fagkompetansen er like sterk, men jeg vet jo ikke hvordan kulturen i GK er nå. Det kan jeg ikke uttale meg om, sier Bergestuen til Kampanje.

- Hva tenker du om at blogginlegget har skapt så mye debatt?

- Vi som jobber med kommunikasjon vet at all ekstern kommunikasjon er intern kommunikasjon, men det er ikke sikkert at all intern kommunikasjon bør bli ekstern kommunikasjon. Jeg tror det er mye fornuft i den kulturtenkningen han beskriver, men jeg skjønner også hvorfor mange reagerer når det kommuniseres på den måten.

Det har foreløpig ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra Andreas Wabø.