Bergens Tidende (BT) var blant mediehusene som innførte brukerbetaling i 2013. En viktig drivkraft for satsingen er å ta betalt for digitalt innhold og opprettholde abonnementsinntektene når papiravisen krymper i årene fremover.
Nå mener BT-ledelsen at en mangeårig negativ trend med fallende abonnementstall er blitt brutt, etter at mediehuset tilgjengeliggjorde alt innhold på alle plattformer og innførte brukerbetaling på nett i fjor høst.
Ved utgangen av 2013 hadde Bergens Tidende 68.068 abonnenter, opp fra 67.441 fra 12 måneder tidligere. Det bekrefter mediehusets ledelse overfor Kampanje.
- Brøt kurve før jul
- Trendbruddet for opplaget kom i oktober, da nedgangen stanset og det kom flere abonnenter inn enn vi mistet. Like før jul brøt opplagskurven for 2013 kurven for 2012 (se tabell), sier administrerende direktør AndreasThorsheim i Bergens Tidende.
Han legger til:
- Vi regner her fullprisbetalende kunder, så tallene er ikke «rigga» med billigkunder til én krone. De kommer i tillegg, sier Thorsheim.
Han og kollegene fryder seg over at den digitale storsatsingen har fått en god start.
- Det er først og fremst en kjempestor selvtillitsboost for et mediehus å starte et nytt kalenderår med flere abonnenter enn vi gjorde året før. Det er dessverre blitt en sjeldenhet i bransjen. Det er gledelig å se at å fornye produktene og endre forretningsmodellen kan gi reell effekt og økte kundeantall. Og det er gledelig at de lyspunktene vi så flere steder i avisbransjen i fjor høst ikke bare var en «hype», eller at brukerbetaling er et halmstrå for engstelige medieledere, sier Thorsheim.
- Budsjetterer med vekst i 2014
- Men kan dere allerede nå være sikre på at dette ikke bare er et blaff?
- Det er vi ikke sikre på. Det stormer i mediemarkedet. Hver dag er det mange kunder som sier opp abonnementet på Bergens Tidende, akkurat som det er mange som sier opp abonnement på andre aviser eller sitt tv-abonnement. Det betyr at vi må fortsette å fornye produktene og fortsette å selge abonnement, for i lengden kan vi ikke bare satse på kundenes vaner.
- Budsjetterer dere med vekst i antallet fullprisbetalende abonnenter i 2014?
- Ja! Og det tror jeg ikke vi har gjort på 2000-tallet, svarer BT-direktøren.
- 40 i nettoøkning per dag
Før BT innførte brukerbetaling gjennom en såkalt freemiummodell, tapte mediehuset rundt 40 abonnenter hver dag. Det kom bare inn 30 nye abonnenter hver dag, og samlet mistet avisen derfor 10 abonnenter daglig. Nå ser tallene langt bedre ut.
- Vi har i fjerde kvartal 2013 hentet inn et gap mot 2012 som rett før produktomleggingen var på cirka 3.000 abonnenter og ligger nå 600 over kurven fra fjoråret. Det har skjedd på to og en halv måned, som tilsvarer cirka 40 i netto økning per dag siden vi kom med nye produkter.
Netttrafikken vokser
Til tross for at BT innførte brukerbetaling høsten 2013, har også nettrafikken vokst gjennom hele året.
- Vi økte trafikken med ni prosent i 2013 sett under ett, og veksten var like høy eller litt høyere etter at vi startet med brukerbetaling. Det er en falsk motsetning mellom trafikk og abonnementsvekst. Noen påstår at man svekker trafikkveksten eller skaper trafikkfall hvis man innfører brukerbetaling. Det har vist seg å ikke være riktig. Når vi legger ut mer stoff, greier vi begge deler. Mer stoff gir mer trafikk. Flere godbiter som krever pålogging (abonnement, red. anmerkning) gir flere betalende kunder. Det er vår erfaring, sier Thorsheim.
Les også: Krangler om nettbetaling
Kommentér