Det som en gang var landets største mediebyrågruppering, Aegis Media Norge, har vært i gjennom et dramatisk år preget av lederskifter og nedleggelse av reklamebyrået Dist Creative. Nå foreligger regnskapstallene for fjoråret og den nye Aegis-sjefen Paal Fure innrømmer at 2012 ble et tøft år.

Aegis Media har i alle år vært et landets mest lønnsomme kommunikasjonsselskap med overskudd på alt fra ti til 50 millioner kroner, men i Fures første år som leder gikk selskapet på en skikkelig smell. Underskuddet endte på 33,6, millioner kroner etter en resultatforverring på hele 50 millioner kroner.

- Vi leverer et historisk dårlig resultat. Men nå har vi lukket bøkene for 2012 med en visshet om at vi har meislet ut en ny strategi og iverksatt de rette tiltakene. Vi har tatt de nødvendige grepene, sier administrerende direktør i Aegis Media Norge, Paal Fure, til Kampanje.

- Turnaround
Fure var selv et slikt grep. For halvannet år siden tok han over etter Helge Onsum som sjef. I tillegg kom Pelle Stensson og Tor-Arne Fosser inn som nye byråledere i de to største virksomhetene Carat og Vizeum. Aegis Media hentet også inn ny finansdirektør i Fredrik Taranger.

- Vi skulle snu det som skulle snus, og vi har vært gjennom en «turnaround» i tre av våre fem byråer. Vizeum og iProspect presterte godt og hadde ikke behov for å justere kursen. Fredrik og jeg har selvsagt ikke gjort det alene. Vi har fått inn flere nye ledere. Men vi satte oss alle sammen noen mål, og det er digg å sitte her i 2013 å si at de målene klarte vi. Det er imponerende hva de ulike byråene har klart, sier Fure.

- Hadde snuoperasjonen vært vanskeligere med den forrige ledelsen?

- På papiret er det ikke vanskeligere, men når det av ulike grunner var behov for nye folk i en del nøkkelroller så gir det et positivt momentum som ikke er så enkelt å skape å ellers. Man får en felles forståelse av situasjonen og en omforent plan, sier Fure.

Flere sentrale personer har sluttet og noen av dem som sluttet i Aegis-systemet i fjor i tillegg Helge Onsum selv, var Stian Lyberg, Helle Thorkildsen, Diana Kverne, Tove Larsen, Øyvind Solstad og Marius Eriksen.

- Et ryddeår
Den nye finansdirektøren Fredrik Taranger kaller 2012 for et «ryddeår».

- Ja, 2012 ble litt stygt sagt et ryddeår. l 2013 har vi et byggeår, mens 2014 ser ut til å bli det året der vi ser full effekt av de grepene vi har tatt, sier Taranger til Kampanje.

Taranger kaller resultatforverringen på over 50 millioner kroner for «brutal», men sier «brorparten av av dette skyldes engangseffekter». Den viktigste av årsaken til resultatforverringen er nedleggelsen av reklamebyrået Dist Creative og tidligere denne uken kom forklaringen på hvorfor. Det prisvinnende reklamebyrået gikk på en smell på 13 millioner kroner i 2012 og avviklingen ga eieren Aegis Media et regnskapsmessig tap på over 30 millioner, inkludert en nedskriving av aksjer på rundt 22 millioner. I tillegg kom det engangseffekter i form av omstillingskostnader i størrelsesorden ti millioner kroner.

Les også:

Men det var flere av Aegis Media-byråene som gjorde det svakere i 2012 sammenlignet med 2011. I årsrapporten står det å lese at resultatet i Carat ble halvert etter tap av kunder, Vizeum leverte litt svakere resultater og Isobar gikk med underskudd. Aegis Media forklarer resultatforverringen i Isobar med at selskapet i store deler av fjoråret var uten tilstrekkelig bemanning og ledelse. Nå er det Nils Ola Bark som styrer Isobar.

- 2012 blir ikke noe eksempel til etterfølgelse for Isobar. Men vi visste at Nils Ola Bark ikke kunne ta over før på høsten i fjor. Nå peker imidlertid kurven oppover igjen og det veldig hyggelig. De har gjort et kvantesprang og har vunnet mye, sier Fure.

- Ikke færre ansatte
- Har dere blitt mange færre?

- Relativt sett nei, men da vi besluttet å legge ned Dist med sine 22 ansatte så var det en reduksjon i arbeidsstokken. Men sammenligner du inngangen på 2012 med utgangen av 2013 så vil vi være på samme nivå. Alle byråene våre vokser nå, sier Fure.

- Var det en nedbemanning Carat?

- Nei, det var det ikke. Det var en omstruktuering. Men 2012 var likevel et litt urolig år for Carat, sier Fure.

Totalt så regner Fure med at det vil jobbe rundt 160 mennesker i Aegis Media ved årets slutt.

- Historisk på godt og vondt
Selv om det var mye å sette fingeren på i fjorårets regnskaper, mener Aegis Media-sjefen at 2012 ble et «historisk år» både på godt og vondt.

- 2012 er et historisk år på mange måter, og bortsett fra lederskifter og beslutningen om å legge ned Dist har vi tatt tydeligere strategiske grep og bestemt oss for å satse ytterligere på det digitale byrået iProspect, sier Fure.

Flere av Aegis-byråene har nå kapret kunder som høyst sannsynlig kommer til å øke omsetningen for inneværende år og Fure mener selskapet fremstår som sterkere i dag.

- Vi er mer konkurransedyktige enn noensinne, og det forteller oss at vi går mot et anstendig 2013-resultat, sier Fure.

- Hvor mye bedre?

- Mye er fortsatt ugjort, men det blir på et akseptabelt nivå, sier Fure

Den største prestasjonen var å hanke inn landets største dagligvarekunde, Norgesgruppen, med en medieomsetning på 500 millioner kroner. I tillegg vant også Aegis elektronikk-kjeden Elkjøp og sitter dermed med begge de to elektronikkgigantene, Elkjøp og Expert.

Det kan komme godt med når en ser på omsetningen i Aegis-selskapene som falt med 85 millioner kroner fra 2011 til 2012 og landet på 1,5 milliarder kroner.

- 2013 blir et greit år, men mye av gevinsten av det vi har fått til i år vil materialisere seg i 2014 når vi får helårseffekten av det vi har vunnet og de kostnadsgrepene vi har tatt, sier den nye finansdirektøren Fredrik Taranger.

Her ser du regnskapstallene til Aegis Media Norge for 2012. Alle tall i 1.000 kroner:

Aegis Media Norge

2012

2011

Endring i prosent

Driftsinntekter

1.525.488

1.610.432

- 5,2

Driftsresultat

- 37.304

13.555

-

Resultat før skatt

- 33.639

19.048

-