I over to år har det surret rykter om at Facebook har planer om å lansere en egen smarttelefon. Ifølge The New York Times skal en lansering av telefonen være på trappene og avisen mener å vite at den skal presenteres torsdag.

Telefonen skal være produsert av HTC, den vil benytte seg av Googles Android-system og vil ha Facebooks tjenester integrert sammen med spesialtilpasset mobilkamera, skriver avisen.

Facebooks talsperson, Derick Mains, avviser å kommentere detaljer i forbindelse med presentasjonen torsdag, bekrefter at arrangementet vil bli «mobil-preget». Arrangementets invitasjon har følgende tittel: «Come see our new home on Android.»

- Mark Zuckerbberg er bekymret for at Facebook kun blir en app på andre mobile plattformer om han ikke lager en mobiltelefon i nær fremtid, sa en anonym Facebook-ansatt til The New York Times i fjor.

Den gang siterte avisen anonyme kilder, som nekter å stå fram i frykt for å miste jobben. De hevdet at Facebook hadde rekruttert flere tidligere Apple-ingeniører som har jobbet med Iphone. Facebook skal ha startet arbeidet med å utvikle en egen telefon allerede i 2010. I 2011 hevdet nettstedet AllThingsD at Facebook og mobilprodusenten HTC hadde startet et samarbeid om å utvikle en ny smarttelefon. Prosjektet skal ha fått kodenavnet «Buffy».

Øyvind Solstad, som nå jobber i VG, kommenterte spekulasjonene om Facebook-telefon slik:

- Det er viktig for Facebook å være til stede med kvalitet på mobil. Mange flytter nettbruken sin over på den lille skjermen, og det må være bekymringsfullt for Zuckerberg at Facebook ikke har mer kontroll. Samtidig er det et problem at Facebook ikke tar de mobile plattformene de er tilstede på allerede, seriøst nok. Facebooks mange applikasjoner for desktop har ennå ikke kommet på de mobile appene, og Facebook-appen for iOS er treg, gammeldags programmert og forbløffende lite tilpasset plattformen den kjører på. Mens Twitter har klart å få en «tvitre dette»-knapp overalt i iOS, er det ikke en tilsvarende for Facebook, etter alt å dømme på grunn av uenigheter mellom Apple og Facebook. Dette siste skulle tilsi at Mark Zuckerberg vil ha kontrollen selv, sa Solstad til Kampanje i mai 2012.