Apple-kursen har den siste tiden falt som en sten og investorene på børsen i USA flokker seg ikke i like stor grad rundt det som en gang var verdens mest verdifulle selskap. Nattens kvartalstall viste også at inntektene ikke lenger vokser like mye og for første gang falt overskuddet sammenlignet med tidligere kvartaler. Totalt solgte Apple 37,4 millioner IPhoner og 19,5 millioner Ipadder i løpet av de siste tre månedene.

Men heller ikke her hjemme er Apple-manien like stor. Flere reklamebyråer sier de har mistet noe av troen på Apple-plattformen og flere peker nå på en trend der iveren etter å utvikle nye og kampanjestyrte apper er fallende.

- Kundenes etterspørsel og vår anbefaling av kampanjestyrte apper har falt betraktelig, sier daglig leder i et av landets fremste digitalbyråer, Trond Sandø, i Try/Apt.

For ett par år siden var det knapt en annonsør som ikke skulle ha utviklet en applikasjon i forbindelse med sin reklamekampanje.

Les også: Gilde gikk i app-fella

- På et seminar i regi av Inma ble det hevdet at 97 prosent av alle apper er «døde» etter tre måneder, så det finnes dokumentasjon på dette. I dag anbefaler stor sett mobiltilpassede løsninger, som gir oss fleksibilitet, kontroll og muligheter for justeringer etter hvert som kampanjeeffektene avdekkes. Vi slipper «godkjenningsprosessen» og kan jobbe med nettet som vi ønsker, sier Sandø.

Hva mener du? Skriv din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

Øyvind Solstad skriver: «Her er det både noen riktige konklusjoner og noen veldig feil konklusjoner. Apper er definitivt ikke over. Tvert i mot. 80 % av tiden brukerne er på nett, er de nå i apper, og ikke i nettlesere»

Christian Nøkleby skriver: «I mangel på selvinnsikt er det naturlig at flere reklamebyråer trekker slutningen at færre app-henvendelser er et resultat av utenforliggende årsaker, snarere enn at de selv aldri helt fikk taket på hvordan de kunne verdiøke sine kunders merkevarer i verdens viktigste mobile økosystemer!

Johan Christian Hallesby skriver : «En app er ikke noe i seg selv. Like lite som responsive design er det. En dårlig idé blir ikke bedre om man pakker den inn på en ny måte».

- Hyper går alltid over
Leder av digitalmarkedsførernes interesseorganisasjon (Inma), Kenneth Baranyi Eriksen, mener apper uansett har kommet for å bli. Men også han tror hysteriet har lagt seg. I dag åpner han årets høydepunkt for digitalmarkedsførerne, når Gulltaggen dras i gang for 15. året på rad.

- Hyper går alltid over, men apper er kommet for å bli. Det stilles imidlertid stadig strengere krav til innhold, brukervennlighet og nytteverdi. Tiden hvor en app var saliggjørende bare fordi det var en app er nok forbi. Det vi ser som en stor endring er at stadig flere mobile enheter og skjermstørrelser gjør det unaturlig å lage egne mobilsider. Det er responsivt design som blir løsningen for de aller fleste, sier Eriksen.

Også i reklame- og kommunikasjonsbyrået Los & Co er rådgiver Per Kristian Halvorsen av den oppfatning at troen på apper har falt.

- Er etterspørselen etter kampanjestyrte apper og reklameapper fallende blant annonsørene?

- Ja, det tror jeg vi kan fastslå. Det er nok ganske bred konsensus i bransjen at apper enten må løse problemer eller være ekstremt underholdene for å lykkes. Ta for eksempel Ruters billettapp, den gjør at du kan reise uten penger og uten reisekort - en opplagt vinner. Men hvem trenger egentlig en ny oppskriftsapp som har til hensikt å pushe bruken av en eller annen spesifikk ingrediens, spør Halvorsen.

- Anbefaler dere i dag apper som en del av kampanjeløsningen i like stor grad som før?

- For noen år siden var apper noe folk møtte med forventing og en app i seg selv var en slags nyhet. Nå kan en ny app fort bli noe brukeren ser to ganger; første gang når de laster den ned, andre gang når de sletter den. Da er det litt leit å ha brukt masse penger på utvikling og spredning, sier han.

- Responsivt utfordrer
Halvorsen mener det i dag er en mye større etterspørsel etter det han kaller «responsive design» som gjør at man kan lage ett innhold men tilpasset skjermen som skal vise det.

- Dette kan være PC-er, nettbrett, mobiler eller en eller annen ny skjerm ingen en gang har tenkt på enda. Mashable har faktisk utropt 2013 til «The Year of Responsive Webdesign», sier han.

Trond Sandstø i digitalbyrået Apt er enig og trekker frem løsningen man har gjort for Solo-kampanjen som et godt eksempel på god utnyttelse av teknologi og responsive design.

- Det er ikke dermed sagt at app'en er død, men det må settes krav til hvorfor det skal lages en app og stille spørsmål til «levedyktigheten». Alt for mange har etablert en app-kirkegård på sin mobil, sier han.