Når en skal summere fjoråret og se inn i det nye året er det ifølge norske medier- og teknologiprofiler ikke én stor og plutselig hendelse som har dominert medielandskapet i 2012 og som vil fortsette å gjøre det i 2013. Vi er fortsatt like mye på nett, men vi forflytter oss i stadig større grad fra mac og pc til mobil og nettbrett når vi surfer.

- Ufattelig mange småbedrifter, departementer og etater vil i 2013 innse at de ikke bare trenger en nettside, men også en mobil webløsning. Man må kunne sjekke ting på mobilen, jeg merket det selv da jeg skulle sjekke om svømmehallen var åpen i jula. Alle må ha en mobil løsning, sier Kampanje-skribent og «tekonologievangelist» i it-selskapet, Knowit, Anders Brenna.

Brenna mener fjorårets største positive overraskelse var comebacket til Microsoft og Nokia, med smarttelefonen Lumia og operativsystemet Windows 8.

- Journalistene har ikke forstått hvor bra dette er, sier Brenna.

Han spår også at programmeringsspråket HTML 5 og apper for pc og mac vil være to andre, store trender som vil gjøre seg gjeldende i 2013.

- Ikke så smarte tv-er
Også tidligere kommunikasjonsrådgiver i Carat, nå ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, peker på utbredelsen av smarttelefoner som det viktigste utviklingstrekket innen teknologi og medier i 2012.

- 70 prosent av alle mobiler i norske mobilnett er smarttelefoner, og VG har flere ganger hatt flere lesere av forsida på mobil enn på desktop. Dette er en teknologisk utvikling som vil fortsette i 2013, og som også har stor betydning for hvordan folk bruker sosiale medier. Det blir mer spontant når man kan bruke det over alt, sier Solstad.

I 2013 tror han også at det er nødt til å skje et eller annet med de såkalte smart-tv-ene, som ifølge Solstad ikke er smarte i det hele tatt.

- Operativsystemene er for dårlige og de krasjer. Designet er heller ikke bra. Jeg tror Apple kommer til å lansere noe som gjør at alle må skjerpe seg, sier Solstad.

Må lære av Netflix
Han tror fremtiden ligger i løsningene man ser hos Netflix og Amazon Kindle, hvor man kan forflytte seg fra en plattform til en annen og programmet husker hvilken artikkel man var i ferd med å lese eller hvor langt i filmen man var kommet.

- Norske aviser og blader har begynt på denne prosessen, men de er ikke i mål i det hele tatt, sier Solstad.

Også digitaldirektør Helge Tennø i Dinamo peker på folkevandringen fra pc og mac til mobil som den viktigste trenden i 2013, og mener verken norske virksomheter eller kommunikasjonsbransjen har gjort en god nok jobb på dette området.

- Dette er tall vi har fått i trynet nå. Vi har kanskje vært klar over det en stund, men ikke agert. Og nå er vi stressa, for vi skulle begynt for to år siden, sier Tennø.

Han peker også på at det ifølge noen undersøkelser kan være én million nordmenn på nettbrett, og at man da snakker om et tredje bruksmønster som skiller seg både fra datamaskin og mobil.

Sosial sammenblanding
Tennø mener diskusjonen om sosiale medier har stått på stedet hvil i 2012, og mener man må bevege seg videre fra å snakke om sosiale medier som en mediekanal til å se på det i en større sammenheng – hvordan virksomheter engasjerer kundene sine og hvordan dialog kan bidra til nye eller flere måter å betjene dem på.

- Mange blander sosiale medier med tradisjonelle medier, men det er som å sammenligne et egg og en eggplante – bortsett fra at de deler noen bokstaver, har de svært lite med hverandre å gjøre, mener Tennø.

En tendens han ser, og håper å se mer av i 2013, er imidlertid godt design på nett.

- Nå begynner ordentlig designhåndverk å komme på nettet. Det begynner virkelig å bli visuell kommunikasjon. Da kan man få magasinopplevelser og gode opplevelser som engasjerer, sier Tennø.

I det kommende året vil han også holde øynene åpne for to trender innen sosiale medier: såkalt second screen, hvor man ved hjelp av ulike programmer kan skape ekstra innhold som er synkronisert med programmer som går på tv, og det sosiale mediet Snapchat.

- Her sender man ikke twittermeldinger, men bilder, til hverandre. Det kan bli en farsott allerede i årets første kvartal, mener Tennø.