Det er avtalen regjeringen med daværende kulturminister Anniken Huitfeldt i spissen og TV 2 fra 2011 som danner bakteppet for den langvarige konflikten mellom Canal Digital Kabel TV (CDK) og TV 2. Avtalen ga TV 2 status som «formidlingspliktig kommersiell allmennkringkaster» og fastslår samtidig at Kabeltvistnemnda skal bestemme hva som er «markedsmessige vilkår» dersom TV 2 ikke kommer til enighet med kabel-tv-selskapene.

Det var det de gjorde da TV 2 ikke kom til enighet med CDK senere samme år, som resulterte i at Canal Digital saksøkte både TV 2 og staten etter å ha blitt pålagt å betale åtte kroner per husstand per måned for kanalen.

Les mer:

TV 2-seier i kamp om tv-millioner

Flere medier deriblant Kampanje mente TV 2-sjefen dermed hadde sikret seg en gullkantet avtale, men utfordringene TV 2 nå møter på i forhandlingene med Canal Digital viser at avtalen også har gitt kanalen store utfordringer.

Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen sier at de tidlig så at avtalen kunne danne grunnlaget for en konflikt lik den vi ser mellom TV 2 og CDK i dag.

- Høyre støttet avtalen da den ble vedtatt av Stortinget, men vi sa samtidig at vi trodde ikke dette kom til å bli så lett. Vi så at det var helt åpenbare svakheter knyttet til betaling. Vi er derfor ikke overrasket over at konflikten har havnet der den har, sier han til Kampanje.

- Interessant sak
Han støtter fortsatt en avtale mellom TV 2 og staten.

- Vi mener fortsatt det er riktig at vi har grunnlag for et TV 2 som allmennkringkaster. De har også kommet til enighet med alle andre enn akkurat Canal Digital. Vi får satse på at de får til en ordning også der, fortrinnsvis før saken havner i retten, men om nødvendig også i rettssystemet. Det er i og for seg en interessant sak å få vurdert. Resultatet der må begrunnes i en inntektsfordeling som sier noe om hvem som i fremtiden skal sitte igjen med pengene; innholdsleverandøren eller formidleren.

Dagens avtale utløper 1. januar 2016. Thommessen kan ikke love at de vil jobbe for å forlenge avtalen dersom de sitter ved makten i neste stortingsperiode.

- Det vil vi nok vurdere når vi kommer dit. Medielandskapet forandrer seg veldig fort. Vi mener det er viktig å ha TV 2 som en allmennkringkaster, men samtidig er vi opptatt av at det burde blitt gjort mer for forbrukernes stilling når det gjelder tv-distribusjon. To omfattende rapporter har sett på denne problemstilligen, Sønneland og Forbrukerombudet, og vi har merket oss at regjeringen ikke fulgte opp noen av disse rapportene.

- Ingen enkel og god avtale
Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg i Frp er langt krassere i sin kritikk av avtalen.

- Det har åpenbart ikke vært en enkel og god avtale. Det er selve utformingen av avtalen som har lagt grunnlaget for denne konflikten. Det burde ha vært større fleksibilitet i avtalen, sier han til Kampanje.

- Vil dere jobbe for å forlenge denne avtalen?

- For å si det sånn, vi er nødt til å ta ganske mange grep innen mediepolitikk og tv spesielt når vi kommer til makten. Først og fremst tenker jeg på å gjøre noe med NRK og den konkurransevridningen som er mellom NRK og andre tv-selskap. Vi vil også gå inn og rydde opp i konflikten som har oppstått mellom TV 2 og Canal Digital. Her må vi forholde oss juridisk til lovverket og de avtalene som er gjort gjeldende, men vi må ha for øye å utforme et regelverk som gjør at vi kan unngå slike konflikter.