Allerede 25. oktober er det klart for tidenes første utdeling av Gullbranson-prisen. Prisen har som mål å løfte og inspirere den norske reklamefilmbransjen. Bak prisen står Produsentforeningen og de tre initiativtakerne Erik Schøien i Pravda, Espen Horn i Motion Blur og Guri Neby i Einar Film & Fortellinger.
Prosjektleder er Morten Bugge i Produsentforeningen.
- Norsk reklamefilm hadde en veldig høy standing for ti år siden, men har i det siste gått over til et spor der den er ganske ufarlig. Fokuset er på å gjøre ting riktig, og ikke spennende. Gullbranson-prisen skal være en oppfordring og en gullrot til å tenke tøffere og skille seg ut, sier Erik Schøien til Kampanje.
- Dette skal være en av de gjeveste prisene man kan vinne i norsk reklamebransje.
Navnet er en hyllest til den norske regissøren Johan Gulbranson, som har vunnet i Cannes Lions 19 ganger, i tillegg til priser i Clio, Epica, Eurobest og New York Film Festival.
Tomrom etter Gullblyanten
De tre initiativtakerne mener det har oppstått et tomrom i bransjen etter at Gullblyanten la om kategoriene til å ta utgangspunkt i bransjer i stedet for fagområder.
- Da Gullblyanten gikk gjennom en stor utvikling i tråd med hvordan internasjonale reklamefestivaler er rettet, førte det til at reklamefilmkategorien forsvant. Det gjorde at vi helt uavhengige av hverandre fant ut at det var på tide med en egen filmpris, og da var det naturlig å kontakte Produsentforeningen, sier Espen Horn.
Han går ikke av veien for å karakterisere Gullbranson-prisen som en faglig variant av Gullfisken.
- Jeg synes ikke det er feil. Alle mine venner som ikke driver med reklamefilm og tv, sier «herregud, hvor mange priser det er i bransjen», men hele poenget er at vår bransje er i veldig stor grad basert på å verdsette det man driver med. Den største prisen man kan få når man lager film, er at folk ser filmen. Men i reklamefilm-sammenheng er det, ved siden av at reklamen fungerer, at man får priser.
Relanserer Våghalsen
Prisen skal inkludere alle typer levende reklame, uavhengig av kanal.
- Uansett om reklamefilmen blir vist på nettet eller tv, vil den bli bedømt som en filmproduksjon. Selv om det går mot at annonsørene legger igjen mer kroner på nettet, vil vi slå et slag om at det blir mer levende bilder på nettet og vi har tro på reklamefilmen i en eller annen form, sier Schøien.
Det skal juryeres i kategoriene beste reklamefilm, beste visuelle effekt, beste regissør, beste interaktive film, beste promo, beste animasjonsfilm, fagprisen og Våghalsen, som relanseres av TVNorge.
TVNorge er også innom som hovedsponsor i Gullbranson.
- Vi skal sette pris på de ideene som er litt tøffere enn andre, og nettopp derfor relanseres Våghalsen. Vi håper hele utdelingen vil bidra til å sette Norge på kartet i prissammenheng. Det ble vunnet mye i Cannes for en stund tilbake, men nå ser vi oss slått av de fleste andre, sier Schøien.
Han er ikke bekymret for at det skal bli overflod av priser i den norske reklamebransjen.
- Reklamefilm har lenge vært det reklamemediet som henger høyest både gos publikum og i bransjen, men vi har nok ikke vært flinke nok til å berømme gode arbeider. Vi ser at både radio-, nett- og printreklame har en form for galla, men vi har vært litt for passive når det gjelder å passe på vårt eget medium.
Kommentér