Etter floppen med Pepsi Raw som raskt ble trukket fra butikkhyllene, går en verdens største brusprodusenter på med krum nakke igjen og lanserer en helt ny reklamekampanje som heter «Most wanted».

Denne gangen er butikken som er den viktigste kampanjearenaen etter at Pepsi har vært i front med å prøve ut nye markedføringskanaler som sponsing med Øya-festivalen og produktplasseringer som i filmen «Kong Curling».

- Kommer man i fremtiden til å vri markedsføringen mer mot butikk?

- Butikken har alltid, og vil selvfølgelig alltid være viktig for Pepsi Max. Her er det ikke enten eller, men både og som vel er det beste svaret, sier nordisk markedsdirektør i PepsiCo, Fredrik Thuresson, til Kampanje

Les også: Pepsi: - En våre største lanseringer

Nytt med «Most Wanted»-kampanjen er det at det er et norsk byrå som har kommet opp med løsningen. Så selv om Pepsi i dag samarbeider med over 300 reklamebyråer verden over, er det denne gangen et norsk reklame- og retailbyrå som har fått ekstra oppmerksomhet fra PepsiCos hovedsete i New York.

- Vårt utgangspunkt var ikke å provosere, vår oppgave var å en gang for alle finne ut av hvorfor Pepsi Max, i lille Norge, har gjort oss til verdens største Pepsi-land per innbygger. Etter ett år med dypdykk i salgstall, fokusgrupper, blindtester og en mengde annen research fant vi en tydelig fellesnevner: den beste smaken, sier rådgiver i Retail House, Lars Kirkholm, som har utviklet kampanjen.

At det er et norsk byrå som har utviklet kampanjen mener markedssjefen til Pepsi, Christian Træland, er helt unikt.

- Vår posisjon i Norge og Norden gir oss noen muligheter i PepsiCo. Når vi nå får mulighet til å gå en litt annen vei enn andre markeder, blir presset desto høyere på leveransen. Ut i fra mottakelsen så langt ser det ut til at vi har lykkes. Andre markeder har allerede latt seg begeistre, sier Træland.

Pepsi har et godt grep om det sukkerfrie cola-markedet i Norge og er klar markedsleder i dette markedet med en andel på rundt 65 prosent. Målet med kampanjen «Most Wanted» er å befeste denne posisjonen. Rivalen Coca-Cola har med sin Coke Zero en markedsandel på 21 prosent.

Samlet for hele cola-markedet har Pepsi ifølge den nordiske markedsdirektøren, Fredrik Thuresson, en positiv utvikling. Markedsandelen har steget fra 32,7 prosent til 34 prosent om en sammenligner perioden januar til august i årene 2010 til 2012.

- Den nye kampanjen og satsingen på Pepsi Max er det et signal om at Pepsi nå fokuserer mer på markedet for sukkerfrie drikker hvor dere er markedsleder?

- Som markedsleder har vi et ansvar å videreutvikle segmentet sukkerfri cola, både for å drive kategorien og øke salget hos kjøpmann og for å tilby konsumenter mer av den deilige Pepsi Max smaken uten sukker, sier Fredrik Thuresson i PepsiCo.

Men selv om Pepsi har lykkes godt i det sukkerfrie cola-markedet, er det fortsatt Coca-Cola som dominerer det sukkerholdige cola-markedet med ett av verdens mest kjente merkevarer. Her er Coca-Cola en soleklar nummer én.

- Kampanje har tidligere skrevet at PepsiCo har en ambisjon om å øke markedsandelen til ti prosent i markedet for sukkerholdige drikker. Har man lykkes med dette?

- Vi har alltid en ambisjon å øke våre andeler innenfor både sukkerfri og sukkercola. Dette er selvsagt ikke enkelt i en tøff konkurransesituasjon, men vi jobber selvfølgelig hele tiden for en fortsatt positiv utvikling, sier Fredrik Thuresson i PepsiCo.

Teamet bak «Most wanted»-kampanjen fra Retail House er Riccardo Marini, Lars Kirkholm, Anne-Margit Rønning, Christian Haune og Fredrik Brinchmann, mens Christian Træland, Fredrik Thurresson, D'Jamila Cardona, Trude Gulbrandsen, Peder Bruusgaard, Petter Holthe og Joakim Sande har deltatt fra PepsiCo og Ringnes.