Sosiale medier er så enkelt og samtidig så krevende. Hva er lov? Hva er ikke lov? Hva må vi fortelle om? Hva kan vi holde for oss selv? Kan man dele kunders innhold uten å fortelle at de er kunder? Skal vi utebli fra diskusjoner som omhandler temaer vi kan være eller har vært involvert i? Hvor skal vi legge lista på ansvarsfraskrivelser, forbehold og betingelser?

Full åpenhet er utgangspunktet vårt når vi blogger, tvitrer, skriver kronikker og debattinnlegg eller legger noe ut på Facebook. Full åpenhet for oss betyr at vi ikke skjuler noe. Ingen skjulte agendaer. Ingen skumle hensikter. Deler vi noe en kunde er stolt av, forteller vi gjerne at det er noe vi har jobbet med. I utgangspunktet. Men hva hvis kunden ikke vil? Hva hvis vi ser noe på Twitter som vi synes er så bra at vi mener våre lesere har godt av å lese det, men det viser seg å være en kunde som ikke ønsker å gå ut med at de jobber med nettopp oss? Skal vi la være å dele dette?

«Disclaim or not disclaim» er spørsmålet? Må det være slik at vi har et forbehold om alt eller må vi spesifisere ned til minste detalj? Ifølge Wikipedia er en disclaimer et relativt vagt begrep som man i grunn må fylle med det man selv føler er rett: "A disclaimer is generally any statement intended to specify or delimit the scope of rights and obligations that may be exercised and enforced by parties in a legally recognized relationship. In contrast to other terms for legally operative language, the term disclaimer usually implies situations that involve some level of uncertainty, waiver, or risk."


Usikkerhet der, altså. Det er bakgrunnen for forbehold i den sosiale nettsfæren. Usikkerheten om at andre kan synes du har urent mel i posen. Usikkerheten rundt konsekvensene ved å utelukke noen ord i en bisetning nederst på en side ingen leser. Usikkerheten om at folk flest generelt stoler på deg og det du gjør. Som privatperson er jeg sikker. Har ingen grunn til å ta forbehold om noe som helst. Jeg deler det jeg vil, når jeg vil. På jobben derimot er jeg svært usikker. Er det noe grunn til det?

Etter mange diskusjoner internt tar vi sjansen. Vi lar tvilen komme oss selv til gode. Vi lar sikkerheten på oss selv seire over usikkerhet. Vi tar utgangspunkt i at folk stoler på oss. Vi deler alt vi vil, når vi vil, om eller av hvem som helst - UTEN Å SI FRA OM DE ER VENNER, KUNDER, FAMILIE ELLER RELASJONER. Vi kommer til å dele alt vi mener våre lesere kan ha nytte av og som vi synes er spennende, morsomt eller bra.

Med forbehold om alt.

Marius Eriksen er Social Business Advisor i Geelmuyden.Kiese.