Fredag legger konsernsjef Rolv Erik Ryssdal fram Schibsteds resultat for andre kvartal. Analytikere Kampanje har snakket med tror mediekonsernets kvartalsresultat blir svakere enn i samme periode i fjor. Den gang kunne Ryssdal skilte med driftsinntekter på 3,76 milliarder kroner, et driftsresultat (Ebit) på 550 millioner og et overskudd før skatt på 548 millioner.

Svakere reklamemarked, synkende opplagsinntekter og turbulens i verdensøkonomien gjør at analytikerne i meglerhusene som følger Schibsted tett skrur ned estimatene før morgendagens resultatpresentasjon i Apotekergaten i Oslo.

Tror overskuddet faller med 19 prosent
Markedet tror mediekonsernet legger fram en omsetning på 3,855 milliarder kroner i morgen, ifølge snittet av estimatene til analytikerne. Det vil i så fall være på nivå med fjorårets andre kvartal. Driftsresultatet (Ebit) krymper med 16 prosent til 476 millioner kroner, ifølge snittestimatet eller konsensus som det heter i markedet. Analytikerne spår et overskudd før skatt på 455 millioner kroner, som er 93 millioner eller 19 prosent svakere enn i fjor.

Carnegie, Nordea Markets og Sparebank1 Markets er blant meglerhusene som tror Schibsted vil levere lavere driftsresultat og overskudd skatt enn i samme periode i fjor.

Mange venter at konsernsjef Rolv Erik Ryssdal vil komme med mer informasjon om nye kostnadskutt i Schibsted under resultatpresentasjonen fredag morgen. Avisredaktørene har tatt initiativet til det omstridte prosjektet "Redaksjonell posisjonering 2015", kjent som RP15. Analytikerne som følger Schibsted tror ikke Ryssdal kommer med detaljerte planer om kutt nå, men at han i morgen vil snakke generelt om at mediekonsernet kontinuerlig jobber med kostnadsreduserende tiltak. I løpet av de neste årene venter markedet større kutt i Norges største mediekonsern.

- Uten at vi har innarbeidet det i estimater foreløpig, så vil jeg anta det er muligheter for å kutte kostnader over de neste årene i størrelsesorden 500-750 millioner kroner, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til Kampanje.

- Hvor vil Schibsted kutte?

- Jeg tenker i hovedsak på hele Schibsted, men med hovedfokus på mediehusene i Skandinavia.

Tror kuttene kommer gradvis
Analysesjef Tore Østby i Nordea Markets tror Ryssdal og Schibsted-ledelsen vil fordele kuttene utover de kommende årene framfor et massivt kutt til høsten.

- Jeg venter at kuttene i Schibsted Norge vil komme gradvis, og ikke nødvendigvis som et stort program i høst. Det er synergier som tas ut etter hvert som man samordner IT-systemer og fellesfunksjoner. De største synergiene kommer når Schibsted legger om produksjonen av avis fra dagens modell med grafikere, og når VG og Aftenposten flytter sammen om to-tre år, sier Østby.

Analytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets sier dette:

- Jeg tror ikke det kommer noe større program før i 2013/2014, men det tror jeg blir ganske stort. Kanskje så mye som 200-300 millioner per år i både Norge og Sverige. Sannsynligvis blir det hovedvekt på Norge og regionavisene denne gangen, sier Schultz.

- Rubrikk er Schibsteds framtid
Før morgendagen er analytikerne mest spente på hva slags tall de store rubrikkmaskinene til Schibsted leverer.

- Jeg er mest interessert i veksten og driftsresultat (Ebitda) for Schibsted Classifieds Media (rubrikksatsingene, med unntak av Finn og Blocket). Dette er Schibsteds framtid og det som betyr mest for våre estimater fremover, fastslår Østby.

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie vil også finlese rubrikkresultatene:

- Jeg er mest spent på LeBonCoin, Willhaben og Subito. Dessuten er det viktig at Finn og Blocket viser fortsatt vekst, selv om de ikke så store som de førstnevnte.

Medieanalytikerne i Norge elsker rubrikksatsingen til Schibsted og mange mener selskapene utgjør så mye som 90 prosent av verdiene i Schibsted.