Det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG), som blant annet eier TV3-kanalene i Norge, Sverige og Danmark, får ikke betalt for programinvesteringene sine i form av nye seere og økte reklameinntekter. Det viser tallene for årets andre kvartal som ble lagt frem i dag.

MTG leverer et resultat før skatt på 585 millioner svenske kroner for kvartalet, eller rundt 514 millioner norske kroner. Det er en nedgang på 14 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Konsernet solgte reklame på sine fri-tv-kanaler for 1,1 milliarder svenske kroner i det skandinaviske markedet, som er en nedgang på tre prosent sammenlignet med året før.

I kvartalsrapporten skriver MTG at nedgangen i hovedsak skyldes at fotball-EM og ishockey-VM på andre kanaler stjal seere fra TV3-kanalene.

- Vi har mistet markedsandeler på kort sikt i Sverige og i Norge, som først og fremst er et resultat av at viktige sportsegivenheter på konkurrerende kanaler påvirket seertallene, sier administrerende direktør Hans-Holger Albrecht i MTG i rapporten.

Taper andeler
I Norge hadde TV3 og Viasat4 en samlet reklamemarkedsandel på 19,5 prosent i målgruppen 15 til 49 år i andre kvartal. Det er en liten vekst fra 18,6 prosent i første kvartal, men likevel et kraftig fall andre kvartal i fjor da andelen lå på 23,7 prosent.

Samtidig øker kostnadene i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Det skyldes økte investeringer i de norske kanalene for å styrke programtilbudet og styrke TV3-merkevaren. Albrecht signaliserer i rapporten at investeringene ikke vil fortsette å øke i samme tempo.

- Vårt mål er å ta tilbake og øke reklamemarkedsandelene i Skandinavia, men det har mer å gjøre med gjennomføring enn med økte investeringer, sier han.

Under selskapets kapitalmarkedsdag tidligere i år kom det frem at MTG i Norge med sine fri-tv-kanaler står for 20 prosent av omsetningen til den skandinaviske fri-tv-virksomheten. I 2011 hadde MTG en samlet omsetning på 4,3 milliarder svenske kroner i Skandinavia.

Omsetningen til MTG i Norge skulle dermed tilsi 880 millioner svenske kroner, eller 750 millioner norske kroner. Tidligere har Kampanje anslått reklameomsetningen til TV3 og Viasat 4 i Norge til rundt 620 millioner kroner. De resterende millionene er distribusjonsinntekter fra tv-distributørene

Les mer:

Vil ha flere tv-kanaler

Investerer i Viaplay
Omsetningen i MTGs betal-tv-virksomhet økte. Den inkluderer Viasats betal-tv-pakke og innhold på Viasats satellittplattform, nett-tv-tjenesten Viaplay, og tredjeparts IPTV- og kabelnettverk. Men også kostnadene øker som følge av en pågående investering i Viaplay, økte rettighetskostnader og lanseringen av nye filmkanaler.

I rapporten kommer det ikke frem hvor mange som har tatt i bruk MTGs nett-tv-tjeneste Viaplay.

- Resultatet for andre kvartal viser på nytt fordelene med vår intergrerte forretningsmidell, der den langsiktige veksten i den abonemmentsfinansierte betal-tv-virksomhet veier opp for det kortsiktige nedgangen i de reklamefinansierte fri-tv-virksomhetene, sier administrerende direktør Hans-Holger Albrecht i MTG i rapporten.

MTG-resultatet var bedre enn analytikerne fryktet og sendte dermed aksjen opp på børsen i Stockholm i dag.

Her er regnskapstallene for hele MTG-konsernet:

MTG

2. kvartal 2012

2. kvartal 2011

Endring (prosent)

Driftsinntekt

3.517

3.531

-0,4

Driftsresultat

684

688

-0,6

Resultat før skatt

585

681

-14

Tall i millioner SEK.

Her er regnskapstallene for MTGs fri-tv-kanaler i Skandinavia (TV3-kanalene):

MTG fri-tv

2. kvartal 2012

2. kvartal 2011

Endring (prosent)

Driftsinntekt

1.110

1.146

-3,1

Driftsresultat

250,6

319,2

-21,5

Tall i millioner SEK.

Her er regnskapstallene for MTGs betal-tv-virksomhet i Norden:

MTG betal-tv

2. kvartal 2012

2. kvartal 2011

Endring (prosent)

Driftsinntekt

1.250,2

1.186,1

+5,4

Driftsresultat

223,4

228,1

-2

Tall i millioner SEK.