Tirsdag morgen sendte det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG) ut en pressemelding der det ble kjent at mangeårig konsernsjef, Hans-Holger Albrecht, forlater selskapet etter 15 år. Albrecht var den som i sin tid tok over som sjef i MTG etter grunnleggeren Jan Stenbeck.

Les også: Albrecht forlater MTG

Albrecht forlater selskapet som blant annet eier og driver TV3 i Norge, Sverige og Danmark og de mange betal-tv-kanalene til Viasat. Albrechts etterfølger blir den nordiske tv-sjefen i MTG, danske Jørgen Madsen.

- Hvordan blir det å ta over etter Hans-Holger Albrecht som ny sjef i MTG?

- Det blir tøft å være den som følge etter Hans-Holger Albrecht, men vi har jobbet sammen siden 1997 og i ledergruppen siden 2000 da han tok over som konsernsjef, så vi kjenner hverandre godt og jeg har lært mye av ham i årenes løp. Å bli administrerende direktør er en stor mulighet for meg og jeg er både ydmyk og spent over den tillit styret har gitt meg, sier Jørgen Madsen til Kampanje.

Så langt har investorene på Stockholmsbørsen ikke blitt skremt av lederskifte i MTG og aksjen er svakt ned med litt over én prosent, noe som gir MTG en markedsverdi på rundt 21 milliarder svenske kroner.

- Må ta betal-tv til nettet
Men Madsen tar over i en tid der det er mye å ta tak i for det svenske mediekonsernet. Den siste tiden har selskapet hatt store utfodringer i reklame-tv-markedet med sine TV3-kanaler både i Sverige, Danmark og Norge og både resultater og aksjekursene har lidd som en følge av den svake utviklingen i tv-markedet. Overskuddet før skatt falt fra 681 millioner svenske kroner til 587 millioner svenske kroner i andre kvartal i år og aksjen har det siste året falt med rundt 25 prosent.

Selskapet må også møte utfordringene fra store internasjonale nett-tv-aktører som Netflix og Amazon, noe dagens konsernsjef Hans-Holberg Albrecht slo fast overfor Kampanje tidligere i sommer. Da selskapet nylig avholdt sin store kapitalmarkedsdag sa Albrecht at «bransjen endrer seg mer enn noen gang» og at nøkkelen til suksess i fremtiden vil være å ligge i front på den teknologiske utviklingen og komme opp med nye tjenester som Viaplay.

Les også: Frykter ikke Netflix

Medieanalytiker Rasmus Engberg i Handelsbanken sier følgende om selskapets to største utfordringer til svenske Resume.se :

- Det må klare å ta betal-tv over til nettet og fikse fri-tv-seingen, sier Rasmus Engberg i Handelsbanken.

- Vi har noen utfordringer
Den nye MTG-sjefen Jørgen Madsen bekrefter overfor Kampanje at det jobbes mye med å rette opp i enkelte deler av virksomheten slik at MTG kan prestere enda bedre.

- Strategien vår er satt og den handler om gjennomføring og å levere på tvers av alle våre forskjellige markeder. Samlet sett er MTG-gruppen i veldig god form både operasjonelt og finansielt. Men, som alltid, er det både utfordringer og muligheter. Vi har noen utfordringer som vi skal løse i enkelte markeder samtidig som vi har store muligheter til å ta ytterligere markedsandeler i andre. Seertallene kan alltid bli bedre og det er vårt daglige arbeid, mens vi på andre områder satser på våre nye tjeneste Viaplay, vår ekspansjon i Russland, Ukraina og Afrika og mulighetene vi har til å utvikle enda mer av vårt eget innhold, sier Madsen.

Lederflukt har preget MTG mye det siste året. Både i Norge og Sverige har en rekke sjefer sluttet i løpet av et knapt år. Etter en elendig start for TV3 på høstsesongen 2011, trakk Trygve Rønningen seg som programdirektør i TV3. I oktober samme høst forsvant den norske MTG-sjefen Hein Espen Hattestad ut av konsernet. I mai i år sluttet den tredje sentrale MTG-toppen i Norge, administrerende direktør Lasse Kokvik i TV3.

Jakter norsk tv-sjef
Arbeidet med å finne en ny TV3-sjef i MTG i Norge ble umiddelbart satt igang samtidig som danske Jesper Grøholdt ble ny, konstituert sjef. Madsen vil ikke kommentere på hvordan man ligger an i prosessen med å finne en ny permanent TV3-sjef, men sier følgende om Grøholdt.

- Jesper Grøholdt er en sterk leder. Vi har jobbet sammen i lang tid og det er derfor jeg satte ham til å gjøre den jobben han nå gjør. Det er som kjent et stykke arbeid som vi allerede har satt i gang. Vi har gjort endringer og ser nå en forbedring på en rekke områder, sier Madsen.

Den nye MTG-sjefen sier selskapet har satt igang tiltak både på innkjøpssiden, programmering, markedsføring og salg for å styrke TV3s posisjon i det norske markedet.

- Dette gjør vi for å vinne tilbake publikum og markedsandeler. Det tar tid, men vi har gjort dette før og vi vil gjøre det igjen, sier Madsen til Kampanje.